Середа, 26 Червня, 2024
ВійнаІсторіїУкраїнаЦікаве

Під Києвом виявили британські літаки часів Другої світової війни

#image_title

Іржаві залишки восьми британських винищувачів «Hawker Hurricane» часів Другої світової війни знайшли закопаними в лісі, пише УНН з посиланням на BBC, передає Black Sea News.

Деталі

Останки літака «Hawker Hurricane» («Ураган») були виявлені випадково у яру під Києвом, після того, як фахівці Національно музею авіації України відправились на розкопки нерозірваної бомби часів Другої світової війни. Одна яр перевірили за допомогою металошукачів і знайшли «Урагани».

Авіаційні експерти кажуть, що це вперше в Україні знайшли останки такої кількості літаків «Ураган».

Зараз Національний музей авіації України проводить кропіткі ручні розкопки цього місця. Співробітники там прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ.

Додамо

Ці літаки були частиною союзницької підтримки СРСР, відомої як ленд-ліз, яку Великобритація надала після нападу нацистської Німеччини на країну в 1941 році. Загалом з 1941 по 1944 рік для підтримки радянських військових зусиль до СРСР було відправлено близько 3000 «Ураганів». Більшість з них були або знищені в бою, або пізніше розібрані на частини.
Причому, зазначають історики, деякі «Урагани» були навмисно розбиті та поховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося платити Сполученим Штатам. З них зняли прибори, радіостанції, кулемети та будь-який корисний металобрухт. Потім їх витягли тракторами з аеродрому, розбили і скинули в неглибокий яр, пише видання. Відповідно до законодавства про ленд-ліз, СРСР був зобов’язаний оплатити будь-яку передану військову техніку, яка залишилася неушкодженою після закінчення військових дій.

Залишити відповідь