Понеділок, 1 Липня, 2024
ПодіїСвітУкраїна

Головною темою дводенного саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі буде подальша підтримка України

#image_title

Головною темою дводенного саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі буде подальша підтримка України, передає Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда висловив сподівання, що саміт НАТО, який розпочнеться у вівторок, 11 липня, принесе рішення, корисні для України, яка бореться з російською агресією. Напередодні саміту польський очільник разом з міністром національної оборони Маріушем Блащаком бере участь у зустрічі керівництва оборонного відомства і Збройних сил. 

При цій нагоді Анджей Дуда наголосив, що військові рішення є такими ж важливими, як і політичні рішення стосовно підтримки України.

«Я розраховую, що так, як Варшава сім років тому, так і Вільнюс буде успіхом НАТО, а зокрема – успіхом східного флангу альянсу. І запише чергові параграфи союзницької Конституції для безпеки, зокрема тієї, що сформувалася у зв’язку з агресією Росії проти України. Заодно, такого ж значення політичним деклараціям на саміті ми повинні надавати праці, що велася протягом останніх місяців у союзних штабах, тобто суто військової», — сказав президент Польщі.

Головною темою дводенного саміту Північноатлантичного договору буде подальша підтримка України. Політики країн альянсу мають дати Києву гарантії безпеки, хоча ще невідомо, якими вони будуть.

Повідомляється, що на саміті у Вільнюсі Україна ще не отримає запрошення до НАТО. Президент США Джо Байден висловив думку, що це було б надто рано, а генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ уже кілька разів дав зрозуміти, що поки триває війна, вступ України до НАТО не є можливим.

Залишити відповідь