Субота, 29 Червня, 2024
ПодіїРуzкій мірСвіт

Проросійські активісти у Болгарії перешкоджають знесенню радянського пам’ятника

#image_title

Вперше плани демонтувати пам’ятник Червоній армії з’явилися в 1990-х роках. Поки що жоден уряд не наважився на цей крок, передає Польське радіо.

Активісти Болгарської лівої партії та проросійської партії «Відродження» протестують проти демонтажу пам’ятника Червоній армії в Софії. Усунення стало можливим завдяки рішенню нового уряду.

Кілька днів тому уряд передав місцевій владі Софії один із символів комуністичного минулого Болгарії. Величезний пам’ятник вдячності Червоній армії досі стоїть у Софії, але тепер його можна буде перенести, бо він уже не є у державній власності. Невідомо, що з ним буде далі, оскільки, на думку експертів, перенести її у музей соцреалістичного мистецтва неможливо. Площа об’єкта замала для розміщення монументу. Проти можливого знесення пам’ятника протестують активісти двох партій  лівих і проросійського «Відродження».

Кілька десятків людей, пов’язаних із цими політичними силами, організували наметове містечко. Люди спали там ночами, щоб ніхто не розібрав пам’ятник. Щоб запобігти можливій напрузі, на місце також прибула поліція. Більшість болгарського суспільства відчуває симпатії до Радянського Союзу і росіян. Крім того, пам’ятник охоронявся болгарським законодавством. Лише формальна процедура нинішньої влади дозволила прибрати цей пережиток минулого з широкого публічного простору.

Вперше плани демонтувати пам’ятник Червоній армії з’явилися в 1990-х роках. Поки що жоден уряд не наважився на цей крок.

Залишити відповідь