Середа, 26 Червня, 2024
В регіонахВійнаНа фронті

Противник буде видавлений з прикордоння на Харківщині, але не ціною перекидання сил зі стратегічного напрямку в Донецькій області

Аналіз оперативної обстановки на Харківському напрямку показує, що ситуація є складною, але не критичною. Активна фаза ворожої прикордонної операції триває, але це саме прикордонна операція.

За даними української розвідки, протягом наступних кількох діб росія тут вичерпає вже всі сили, які знаходились на кордоні з Харківською областю. Далі, щоб розвивати атаки, їм доведеться перекидати резерви.

Безпосередньо у секторі зараз перебуває Керівник ГУР МОУ Кирило Буданов разом з бойовими підрозділами розвідки. Так само на місці і ключові командири та представники військового командування Сил безпеки й оборони України. Бойова робота триває.

Інтенсивність просування противника відчутно знизилась. росіяни наразі «ізольовані» на тих рубежах, куди їм вдалося «заскочити» на початку. За 5 діб російське угрупування здійснило просування на 7,5 км вглиб української території на напрямку Глибоке і Лук’янці.

На напрямку удару на Вовчанськ сили окупаційної армії рф трохи відкинуті. Наразі їх просування вглиб української території зупинене на відмітці 4,5 км. Інформація про оточення Вовчанська – не відповідає дійсності. Бої ведуться на підступах до населеного пункту.

Тобто, успіх російського “прориву” суттєво перебільшений і відбувається переважно в інформаційному просторі. Що і є основною метою ворога: посіяти паніку, передовсім через тил та деяких журналістів натиснути на бойові частини Сил оборони.

Інша мета, яка є головною: змусити Україну перекинути додаткові сили з інших напрямків, щоб оголити фронт в місці реального удару ворога.

Щодо Сумської області: противник планував там розпочати операцію паралельно з «заходом» у Харківську область. Однак ситуація не дозволила ворогу цей задум реалізувати. Ризики, зрозуміло, зберігаються. На кордоні з Сумською областю залишаються невеликі угрупування російських сил, які потенційно можуть спробувати здійснити прорив.

Але оборону на Сумському напрямку додатково посилено. Наявні резерви застосовано.

Умовне просування російських угруповань на півночі має єдину причину – обмеженість українських резервів. У той час, як для росії не проблема «витратити» орієнтовно кілька тисяч особового складу для проведення інформаційно-психологічних заходів.

Затримка західної допомоги та наявні проблеми з мобілізацією спричинили дисбаланс сил на фронті. Зараз задача української армії – остаточно стабілізувати лінію фронту. Надалі, після надходження основної кількості західної допомоги та активізації мобілізаційних процесів, почнеться операція зі звільнення українських територій.

Щодо панічного матеріалу в NYT з коментарями начальника української розвідки. Вже не вперше «The New York Times» видає власну інтерпретацію подій, як факт. Висмикування фраз без реального контексту розмови та клікбейтні заголовки прямо загрожують безпеці українських громадян.

Своїм коментарем на телебаченні після матеріалу в NYT Кирило Буданов дав чітко зрозуміти, що, при всій повазі до іноземного і поважного видання, його слова і явно бойовий настрій не були передані коректно.

Щоб ворог почав відступати, його треба вибити. Сам по собі він нікуди не піде, це треба розуміти. Бої будуть тривати і бої не прості. Проте, ще раз кажу, ця ситуація вона не є якоюсь на зараз катастрофічною. Не треба панікувати. До  речі, головна мета цієї операції – це, в принципі, інформаційна операція для того, щоб створити хаос і паніку, підкріплюючи це діям, як то кажуть, на землі. Для того, щоб змусити наші угруповання, скажімо так, відходити на східних напрямах, щоб було враження, що її починають оточувати і відрізати. Але це не так. Друге, щоб дестабілізувати ситуацію всередині України. Знову ж таки, кажу, заспокійтесь, нічого страшного не відбувається.

Коментар начальника української розвідки Кирила Буданова для телемарафону «Єдині новини»