Середа, 26 Червня, 2024
ЕкономікаСвітСуспільствоУкраїна

1,6 млрд євро зібрано на чеську ініціативу: перші поставки снарядів у червні

15 країн Європейського союзу та Північноатлантичного альянсу вже внесли понад 1,6 мільярда євро (39,5 мільярда крон) на чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України, заявив прем’єр-міністр Петр Фіала у вівторок, 28 травня, увечері перед зустріччю з питань безпеки з європейськими державними діячами на празькій віллі Крамаржа, передає ЗІФ.

Про це повідомило Радіо Прага.

Перші десятки тисяч 155-міліметрових боєприпасів надійдуть до України у червні, додав прем’єр-міністр. За його словами, країна може чекати на першу партію найближчими днями.

З початку російського вторгнення Україна отримала від Чехії та її союзників 918 одиниць важкої техніки, майже 21 мільйон снарядів середнього калібру і 1,7 мільйона снарядів і ракет великого калібру, – додав Фіала.

Він запевнив, що підтримка буде продовжена. «Російська агресія в Україні ясно показує, що ми маємо підтримувати розвиток європейської оборонної промисловості та зміцнювати наш оборонний потенціал. Це є ключовим довгостроковим пріоритетом європейської безпеки», – підсумував глава чеського уряду.

Нагадаємо, 17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його держава знайшла для України 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, а також інші боєприпаси, але проєкт потребує фінансування. Відтак, Петр Павел закликав країн-союзників допомогти зібрати гроші, щоб закупити зброю.