Субота, 29 Червня, 2024
ПодіїУкраїна

Суд поновив Фаріон на посаді професорки Львівської політехніки

Львівський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Ірини Фаріон на рішення Галицького районного суду міста Львова та постановив поновити її на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Суд постановив поновити Фаріон Ірину Дмитрівну на посаді професора кафедри української мови НУ “Львівська політехніка” з 24 листопада 2023 року. Стягнути з Національного університету “Львівська політехніка” на користь Ірини Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 24 листопада 2023 року по 29 травня 2024 року в розмірі 123 тисячі 927 гривень 27 копійок. Стягнути з НУ “Львівська політехніка” судовий збір у розмірі 5782 грн 17 копійок”, – сказала суддя.

Начальник юридичного відділу Львівської політехніки Андрій Мороз зазначив, що рішення про звільнення Фаріон було правомірним.

«Наша позиція однозначна: наказ, який був виданий щодо розірвання трудового договору, прийнятий на підставі документів, які були подані ректоратом. Ректорат був уповноважений приймати відповідні рішення, відтак жодних порушень процедур чи правил допущено не було. Враховуючи, що Ірина Дмитрівна як науково-педагогічний працівник виконує виховні функції. За свої висловлювання про російську мову серед військовослужбовців університет ухвалив рішення, що вони принижують їхню честь і гідність”, – сказав він.

Постанова апеляційного суду вступає в дію з моменту проголошення, але ще може бути оскаржена в касаційній інстанції.

Як повідомлялося, у листопаді інтерв’ю Ірини Фаріон Яніні Соколовій спровокувало скандал: на ефірі Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади. Пізніше 13 листопада Фаріон опублікувала скріншот електронного листа від студента з Криму, який став на її бік у мовному скандалі, та не приховала його особисту інформацію.

Згодом Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за чотирма статтями, а також призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Фаріон.

Після цього Фаріон звільнили з посади професорки Національного університету “Львівська політехніка”. Вона подала позов до суду щодо свого звільнення.

Галицький районний суд міста Львова відмовив Ірині Фаріон у поновленні її на посаді професорки кафедри Національного університету “Львівська політехніка”.