Четвер, 20 Червня, 2024
InГаджетБлогРуzкій мірУкраїна

Проєкт War of Words зі ШІ аналізуватиме рашапропаганду

Швидко аналізувати сотні тисяч годин контенту рашапропаганди дозволяє англомовний інструмент на основі штучного інтелекту (ШІ). Цей проєкт під назвою War of Words заснував ексміністр ексміністр культури, молоді та спорту України, медіаменеджер Володимир Бородянський.

«Щосекунди росія генерує сотні одиниць пропаганди. Дезінформація передує усім війнам, які розпочинає країна-агресорка – в Україні, Сирії, Грузії – про це свідчить аналіз інформаційних кампаній проти кожної з цих держав. Такі ж засоби пропаганди росія застосовує і проти деяких країн-членів ЄС і НАТО, які можуть стати наступними в цьому списку», – йдеться у повідомленні пресслужби проєкту, яке цитує NV, передає ЗІФ

Й оскільки вручну обробляти всі масиви відео та аудіо, які продукують росіянські пропагандистські джерела, довго і складно (особливо для іноземців, які перекладають їх перед аналізом) то виникає потреба у швидкому та автоматизованому інструменті. З цією метою і був створений проєкт War of Words – перший англомовний інструмент на основі ШІ, який дозволяє аналізувати 100+ тисяч годин контенту з ТБ, Telegram чи RuTube за декілька кліків.

Цей інструмент повинен допомогти українським та іноземним державним діячам, дипломатам, медіа та дослідникам унаочнювати, як росія загрожує мирному існуванню світу. І допоможе робити це втричі швидше за звичний спосіб аналізу.

«Ми прагнемо посилити міжнародну підтримку України та закріпити політичний і медійний фокус держав світу на доказах російських злочинів», – заявив засновник War of Words Володимир Бородянський.

Представники проєкту обіцяють вільний доступ до інструменту усім охочим. Він включатиме хмарне сховище з архівом пропаганди за 12 років, який щоденно оновлюється, можливості пошуку за ключовими словами та фільтруванням результатів за низкою параметрів тощо.

З часом планується розширювати функціонал, додаючи можливість генерувати щоденні тематичні звіти – наприклад, відслідковувати індекс ненависті до обраних країн чи персоналій etc.

До проєкту War of Words також долучилась компанія Microsoft Ukraine, яка надала доступ до ресурсів хмарних сервісів Azure.