Середа, 26 Червня, 2024
Інформаційний фронт

Головні наративи, які використовує кремль для дискредитації Формули миру та саміту в Швейцарії

Уже незабаром відбудеться важлива подія для української дипломатії воєнного часу – Глобальний саміт Формули миру, який проходитиме у Швейцарії 15-16 червня. Враховуючи значимість події для України та її партнерів, рф активізовує зусилля із дискредитації концепції Формули миру і безпосередньо саміту. Паралельно, кремль продовжує наголошувати, що рф “готова до мирних переговорів” і бачить двосторонні перемовини як “найбільш життєздатний” варіант, передає ЗІФ.

Експерти “Української призми” Ярослав Чорногор та Анатолій Черниш розглянули ключові наративи російської пропаганди, які продовжує використовувати кремль для того, щоб підірвати дипломатичну зусилля України та тиснути на її партнерів. Серед них варто виділити наступні:

“Обговорення Формули миру спрямоване на відвернення уваги світової спільноти від фінансування Заходом війни в Україні”.

Сутність цього наративу полягає в тому, що партнери України нібито “створюють ілюзію готовності до вироблення мирного рішення, паралельно фінансуючи війну” і намагаються відвернути увагу росії та світу від реального стану справ. Про це, зокрема, 22 квітня заявила речниця російського МЗС Марія Захарова, зазначивши, що США використовували обговорення Формули миру щоб “таємно від росії та світу” передати новий пакет військової допомоги Україні. Також, Захарова повідомила, що переговори щодо Формули миру спрямовані також на те, щоб створити враження у світу, що росія не готова йти на переговори при готовності до них Заходу.

“Готовність до переговорів росія демонструвала завжди, починаючи від 2022 року і пропонувала дієві рішення для завершення війни”. Цей наратив стосується того, що росія в рамках перемовин в Стамбулі пропонувала Україні стати нейтральною державою і значно скоротити свої збройні сили. На думку Марії Захарової, якби України тоді погодилася на умови росії, війна припинилася б ще весною 2022 року. Таким чином, росія звинувачує Київ у “саботажі” мирного процесу, при тому що умови росії фактично є неприпустимими і невідомо чи реально рф зупинила би бойові дії в результаті прийняття Україною таких умов.

“Майбутня глобальна конференція щодо Формули миру ні до чого не призведе через нездатність Заходу чесно вести перемовини”. Про це заявив очільник російського МЗС Сергій Лавров. На думку кремля та російського МЗС, вимоги України та Заходу відірвані від реальності, а партнери України постійно саботують діяльність росії щодо мирних перемовин. Тому, з точки зору кремля, росії немає чого робити на майбутньому саміті Формули миру і сама зустріч не призведе ні до яких результатів, так як без урахування інтересів рф миру бути не може.

“Ідею Формули миру активно просувають саме США, для того, щоб побудувати однополярний світовий порядок”. Таким наративом російська влада намагається вказати на те, що бачення України, США і цивілізованої світової спільноти щодо Формули миру є хибним, так як її реалізація призведе до “втілення інтересів США щодо домінування на міжнародній арені”, а позиції інших держав будуть проігноровані.

Загалом, росія продовжує активно дискредитувати зусилля України та партнерів щодо реалізації Формули миру.

Використовуючи нові наративи, рф намагається показати вже не тільки неефективність Формули миру, а й нібито її загрозливість міжнародній стабільності та урахуванням інтересів інших держав. Також, росія продовжує і продовжуватиме створювати вигляд, що “готова до мирних перемовин”, наголошуючи на обовʼязковому врахуванні своїх інтересів.

В такій ситуації, Україні необхідно звернути увагу на “проблемних партнерів”, зокрема серед держав Глобального Півдня, які є особливо вразливими до російської пропаганди. Необхідно чітко доносити урядам та суспільствам цих держав, що росія лише “прикривається готовністю заморозити війну”, а насправді в будь-який момент може порушити мирні зобовʼязання задля продовження агресії.