Середа, 26 Червня, 2024
Інтерв'ю

США очікують від Саміту миру консолідації навколо справедливого завершення війни

Сполучені Штати очікують, що Глобальний саміт миру у Швейцарії консолідує міжнародну позицію навколо справедливого й стійкого рішення щодо завершення війни, розв’язаної РФ проти України.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер.

«Подібні заходи вже проходили на різних рівнях, у тому числі багато – на рівні радників з питань нацбезпеки. І ми очікуємо, що цей саміт знову посилить глобальну підтримку справедливого, міцного й довготривалого рішення щодо розв’язання цієї війни з повагою до Статуту ООН та фундаментальних принципів суверенітету й територіальної цілісності», – підкреслив Карпентер.

Він наголосив, що у Вашингтоні вважають це основою, яку мають підтримувати всі країни світу.

«Росія могла би закінчити цю війну вже сьогодні, виконавши Статут ООН. Все, що їй потрібно зробити, – це зупинити війну. Але важливо, щоби світ говорив про це та водночас наголошував і підкреслював підтримку цих принципів», – зауважив представник Білого дому.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії.

Українська формула миру – це дипломатичний механізм, який пропонує держава для досягнення справедливого закінчення розв’язаної Росією війни.