Середа, 26 Червня, 2024
ЕкономікаПолітикаСвіт

Ердоган: Постачання газу з Туркменістану до Туреччини та Європи – питання часу

Перекачування газу, що видобувається в Туркменістані, до Туреччини та Європи спільними зусиллями і розширення потужностей Трансанатолійського газопроводу (TANAP) – тепер лише питання часу.

Як повідомляє ВlackSeaNews, про це йдеться у посланні президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, спрямованого у зв’язку з відкриттям 29-ї Міжнародної виставки «Нафта та газ Каспію» до Баку. Текст послання зачитав міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Алпарлсан Байрактар.

Глава держави висловив сподівання, що всі заходи, що організуються в рамках Бакинського енергетичного тижня, матимуть позитивні результати.

Глава держави висловив сподівання, що захід поглибить співпрацю між Туреччиною та Азербайджаном і сприятиме миру та стабільності в регіоні.

Ердоган підкреслив, що в Анкари та Баку міцні відносини у сфері енергетики, як і у всіх інших сферах.

«Наша багаторічна співпраця, що включає проекти трубопроводів Баку – Тбілісі – Джейхан, Баку – Тбілісі – Ерзурум та TANAP, принесла користь не лише нашим країнам, а й зміцнила енергетичну безпеку регіону та Європи. Доставка газу з Туркменістану до Туреччини та Європи та розширення потужності TANAP — це лише питання часу. Наші зусилля незабаром дадуть плоди і стануть ще одним спільним досягненням Туреччини та Азербайджану», – йдеться у тексті послання.

Глава держави наголосив на прагненні продовжувати та поглиблювати співпрацю між країнами тюркського світу в різних галузях, включаючи політику, економіку, торгівлю, безпеку, оборону, транспорт, охорону здоров’я, освіту та культуру, а також енергетику.

Турецький лідер задоволений тим, що наступна зустріч Організації тюркських держав пройде наступного місяця в місті Шуша в Азербайджані.

“Модернізація залізниці Баку – Тбілісі – Карс, ключової ланки Серединного коридору, а також відродження Великого шовкового шляху забезпечить шестиразове збільшення вантажоперевезень, що має стратегічне значення для розвитку регіональної транспортної мережі”, – заявив президент Туреччини.

Турецький лідер наголосив на зміцненні співпраці двох країн у галузі відновлюваних джерел енергії, нових технологій та диверсифікації енергетичних ресурсів.

Глава держави наголосив, що реалізацію проектів з експорту електроенергії через Нахчиван та будівництво газопроводу Игдир – Нахчиван планується завершити найближчим часом.

«Туреччина продовжує докладати зусиль для забезпечення миру та процвітання на Південному Кавказі, наголошуючи на стійкому світі та стабільності. Вітаю нещодавні позитивні події між Азербайджаном та Вірменією і хотів би ще раз заявити, що розглядаємо мирну угоду, яка буде підписана як історичну можливість для майбутнього регіону», – випливає з тексту послання.

Крім того, Ердоган нагадав, що Азербайджан прийматиме 29 Конференцію сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP 29) 11-22 листопада 2024 року і висловив готовність надати всю необхідну підтримку у підготовці до конференції.