Четвер, 20 Червня, 2024
Здоров'яСуспільствоУкраїна

У Києві відкриють новий Центр реабілітації та надання соцпослуг для дітей і осіб з інвалідністю.

Мер Києва Віталій Кличко оглянув новий сучасний Центр комплексної реабілітації та надання соціальних послуг для дітей і осіб з інвалідністю у Подільському районі столиці, який вже найближчим часом прийматиме пацієнтів. Його реконструкцію розпочали в 2021 році, з початком повномасштабної війни процес був призупинений. Але вже у травні 2022 року роботи на обʼєкті продовжили, передає Оbozrevatel.

“Відтепер Центр комплексної реабілітації та надання соціальних послуг для дітей та осіб з інвалідністю зможе одночасно прийняти 180 дітей, підлітків та молоді з інвалідністю. І надаватиме їм якісні соціальні послуги і послуги з реабілітації за допомогою найновітнішого обладнання. Для порівняння – до реконструкції заклад міг одночасно прийняти 33 дитини. Тепер – у 6 разів більше! У цьому Центрі пацієнти зможуть проходити реабілітацію, соціалізацію, соціально-трудову адаптацію. Отримувати послуги денного догляду, а також проводити дозвілля, – підкреслив мер столиці.

“Після реконструкції площу приміщень закладу збільшили майже у 3 рази – з акцентом на максимальну доступність та безбар’єрність для всіх. Зокрема й людей на кріслах колісних, із порушеннями зору та слуху. Якщо раніше площа складала близько 900 м кв, то тепер це 2500 м кв. – В тому числі 300 м кв – укриття, в якому теж обладнані приміщення для реабілітації”, – розповів Кличко.

Останнім часом кількість тих, хто потребує реабілітації в столиці зростає. 2005 дітям встановлено інвалідність у Києві минулого року. Це на 22% більше, ніж у 2022-му. Майже половина – це діти з інвалідністю через розлади психіки та поведінки. Чверть – через порушення у роботі центральної нервової системи, порушення розвитку та хромосомні аномалії.

Кількість дітей з інвалідністю, зареєстрованих у столиці, наближається до 14 тисяч. – Із них з розладами психіки та поведінки – понад 4 тисячі. А за даними Київського міського центру медико-соціальної експертизи визначені рекомендації з соціальної реабілітації для понад 28 тисяч дорослих з інвалідністю.

“Саме тому ми не зупиняємось та навіть під час повномасштабної війни поступово реалізовуємо заплановані проекти. Оснащення Центру сучасне та відповідає вимогам реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю. Для мене особисто приємно, що обладнання, яке є в цьому закладі, – це поєднання зусиль місцевої влади та наших міжнародних партнерів і друзів. Зокрема, частину обладнання Центру надала в якості благодійної допомоги Варшава – загальною вартістю понад 10 млн грн”, – зазначив Віталій Кличко.

Перший такий Центр комплексної реабілітації та надання соціальних послуг для дітей і осіб з інвалідністю відкрили кілька років тому в Шевченківському районі. Тепер такий сучасний заклад працюватиме і в Подільському районі. І сьогодні столична влада працює над створенням таких центрів у Деснянському та Святошинському районах Києва.