Вівторок, 25 Червня, 2024
Інформаційний фронтРозслідуванняСвіт

У Польщі розпочала роботу Комісія з розслідування впливів РФ та РБ у 2004-2024 роках

Прем’єр-міністр заявив, що комісія з російського та білоруського впливу зосередиться на тому, що сталося, але й на тому, що має або може мати безпосередній вплив на сьогодення і майбутнє

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив, що Комісія з розслідування впливу Росії та Білорусі у 2004-2024 роках почала роботу в середу, 5 червня, передає “Польське радіо”.

Прем’єр-міністр заявив, що комісія з російського та білоруського впливу зосередиться на тому, що сталося, але й на тому, що має або може мати безпосередній вплив на сьогодення і майбутнє. Він наголосив, що вона буде «вільною від будь-яких спокус чи суто політичних чи партійних намірів».

Журналісти запитали голову уряду, якою першою темою займеться комісія, чи вона аналізуватиме лише минуле чи й сьогодення, зокрема, нещодавні кібератаки на Польське агентство преси (РАР) або серії підпалів у країні.

«Очевидно, що комісія зосередиться на тому, що сталося, але й на тому, що має прямий або може мати прямий вплив також на сьогодення і майбутнє, хоча б через функціонування, (…) якщо виявиться, що вони все ще функціонують у суспільному житті, або, що в державному управлінні є особи, які, на думку комісії, можуть діяти під впливом або за політичним замовленням іноземних держав», – сказав голова уряду.

«Ми не обтяжуватимемо генерала Стружика (очільника Комісії, – прим.ред.) чи його комісію своїми тезами чи припущеннями», – запевнив прем’єр-міністр Туск.

Генерал Ярослав Стружик також визнав, що на даному етапі він не буде називати конкретні теми, які комісія обговорюватиме в першу чергу. Він зазначив, що комісія займатиметься справами, які з’явилися в публічному просторі протягом останніх 20 років.