Понеділок, 24 Червня, 2024
АналітикаПолітикаСвіт

Попередні результати виборів до Європейського парламенту: в Урсули фон дер Ляєн є шанс

Другою за чисельністю фракцією, згідно з прогнозом, залишається Прогресивний альянс соціалістів і демократів (СіД), який має отримати 133 місця. За ними слідує об’єднання лібералів “Оновити Європу”, яке матиме фракцію чисельністю 82 євродепутати, – про це інформує DW, передає ЗІФ.

Європейські консерватори і реформісти (ЄКР) можуть розраховувати на 70 мандатів, а праві націоналісти об’єднання “Ідентичність і демократія” – на 60 місць.

Натомість об’єднання “Зелені” / Європейський вільний альянс”, згідно з прогнозами, значно втратить у представництві в ЄП і отримає 53 мандати. Європейські об’єднані ліві/ Ліво-зелені Півночі (ЄОЛ/ЛЗП), згідно з прогнозом, отримають 36 місця в новому ЄП.

Ще 50 місць належатиме позафракційним депутатам, і така ж кількість мандатів – новообраним депутатам, які не пов’язані з жодною з політичних груп, сформованих у парламенті попереднього скликання.

Як вказується на сайті ЄП, прогноз складу Європарламенту – це оцінка його майбутнього складу за результатами виборів, створена компанією Verian як сукупність наявних результатів виборів, прогнозів або даних екзитполів, опублікованих в державах-членах після завершення голосування.

На цих виборах обирають 720 членів Європарламенту – це на 15 більше, ніж на попередніх виборах, але менше, ніж 751 євродепутат, який був в парламенті до виходу з блоку Великобританії.

Згідно з регламентом ЄП, політична група повинна складатися щонайменше з 23 євродепутатів, обраних щонайменше в семи державах-членах.

Голова Європарламенту Роберта Метсола у розмові з кореспондентом Euronews так прокоментувала результати виборів до Європарламенту: “”Ми все ще чекаємо на результати з таких країн, як Італія, але, судячи з перших прогнозів, схоже, що конструктивний, проєвропейський центр утримався”.

Повідомляється, що президента Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка сподівається переобратися на другитй термін, мала виступити із промовою у штаб-квартирі Європейської народної партії у Брюсселі.

Додамо, що після виборів Європейський парламент голосує за затвердження нового президента Європейської комісії, а також усієї колегії комісарів. Потім Європейська рада призначає новий склад Європейської комісії.

Водночас, як і прогнозували аналітики, праві партії та євроскептики, вочевидь, здобудуть помітно більше депутатських місць проти результатів попередніх виборів 2019 року, але цього, скоріш за все, буде замало, щоб відтіснити від влади центристстів, лібералів та соціал-демократів.

Зокрема, згідно з даними низки соціологічних компаній, у Франції ультраправа партія “Національне об’єднання”, яку очолює Марін Ле Пен, отримала на виборах до ЄП у Франції від 32,3 до 33 відсотків голосів. Тоді як партія Президента Франції Еммануеля Макрона “Відродження” здобула від 14,8 до 15,2 відсотка голосів.

Відтак, Макрон ухвалив рішення розпустити французький парламент – Національні збори – і оголосити позачергові вибори. Про це він заявив ввечері у телезверненні до народу у неділю, 9 червня, після оприлюднення попередніх результатів виборів до ЄП у Франції. Позачергові вибори в країні мають відбутися у два тури – 30 червня і 7 липня, – заявив Макрон.

“Я вирішив повернути вам право на вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування, тому сьогодні ввечері я розпускаю Національні збори… Я почув вас, ваші побоювання, і я не залишу їх без відповіді”, – сказав Макрон у відеозверненні до нації.

На виборах до Європарламенту в Німеччині одержує перемогу опозиційний консервативний блок, згідно з даними екзитполів. Так, Християнсько-демократична спілка (ХДС) та Християнсько-соціальна спілка (ХСС) набрали 30% голосів. Друге місце з результатом 16,1% посідає правопопулістська Альтернатива для Німеччини. Найбільша партія коаліції, що править у ФРН – Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) здобуває 14%, інформує Euronews.

Водночас у Польщі, за даними екзит-полу, проведеного Ipsos для Telewizja Polska, Polsat і TVN, «Громадянська коаліція» досягла найвищого результату на виборах до Європейського парламенту з результатом 38,2%, за нею йде «Право і справедливість», яка набрала 33,9% голосів, і третє місце — з результатом 12,9% — «Конфедерація», а на четвертому місці — Trzecia Droga — Polska 2050 та «Польська народна партія» з результатом 8,2%, – повідомило Польське радіо.

У Словаччині, відповідно до результатів екзитполів, опозиційна “Прогресивна Словаччина” виходить на перше місце, випереджаючи партію прем’єр-міністра Роберта Фіцо. Понад 12% здобуває крайня права партія “Республіка”.

Довідка.

Кількість євродепутатів, які будуть обрані в кожній країні на виборах до Європарламенту 2024 року:

Німеччина: 96
Франція: 81
Італія: 76
Іспанія: 61
Польща: 53
Румунія: 33
Нідерланди: 31
Бельгія: 22
Греція: 21
Чехія: 21
Швеція: 21
Португалія: 21
Угорщина: 21
Австрія: 20
Болгарія: 17
Данія: 15
Фінляндія: 15
Словаччина: 15
Ірландія: 14
Хорватія: 12
Литва: 11
Словенія: 9
Латвія: 9
Естонія: 7
Кіпр: 6
Люксембург: 6
Мальта: 6
Кількість депутатів Європарламенту, обраних від кожної країни ЄС, узгоджується перед кожними виборами та базується на принципі дегресивної пропорційності, що означає, що кожен депутат Європарламенту від більшої країни представляє більше людей, ніж депутат Європарламенту від меншої країни. Мінімальна кількість євродепутатів від будь-якої країни становить шість, а максимальна – 96.