Середа, 26 Червня, 2024
ПодіїУкраїна

Участь у Марші рівності у Києві у неділю візьме близько пів тисячі осіб

За планами організаторів Маршу рівності, який планується провести у Києві у неділю, участь у ньому візьме орієнтовно пів тисячі осіб.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила голова правління ГО “КиївПрайд” Анна Шаригіна.

“Щодо кількості учасників, то нами заплановано 500 людей. Це будуть як індивідуальні активісти і активістки, так і організовані колони, а також буде велика присутність дипломатів і представників та представниць міжнародної спільноти”, – зазначила вона.

Шаригіна заявила, що організатори цього маршу обговорили з поліцією план цього заходу і погодили його маршрут.

“Ми здійснюємо певні заходи безпеки як організатори, зокрема це те, що марш буде закритим, (учасники будуть присутніми – ред.) лише за попередньою реєстрацією. Це також є одним з заходів безпеки”, – поінформувала голова правління ГО “КиївПрайд”.

Серед рекомендацій організаторів маршу – не приходити на нього неповнолітнім особам. За її словами, у організаторів просто фізично не має ресурсів, щоб піклуватися про безпеку неповнолітніх.

Відповідаючи на питання, Шаригіна зазначила, що Марш рівності цьогоріч не буде проходити у метро. Голова правління “Київпрайду” заявила, що він відбудеться на вулицях Києва, але буде проходити неподалік від укриття.

Вона поінформувала, що гаслом цьогорічного прайду є фраза “Разом до рівності та перемоги”.

Шаригіна сказала, що у цій фразі є меседж про те, що українська ЛГБТК-спільнота є частиною українського суспільства, і що представники цієї спільноти так само, як і ті, хто не належать до неї, роблять свій вклад у перемогу зокрема.

“З іншого боку, ми маємо потужну спільноту ЛГБТ-військових. Вони не всі відкриті, але ті, хто відкриті, вони так само вийдуть на марш. І ми хочемо, щоб не тільки українське суспільство, але і міжнародна спільнота бачила, що в Україні є ЛГБТК-військові, щоб вони бачили, що… ми маємо ті самі цінності і що українське суспільство та ЛГБТК-спільнота як частина цього суспільства є єдиними у прагненні перемогти РФ”, – зазначила голова правління “Київпрайду”.

Відповідаючи на питання, чому важливо провести цей марш попри усі ризики саме у Києві цього року, вона заявила, що однією із цілей цього заходу є додатково зробити Україну видимою на міжнародному рівні і вимагати захисту від РФ: “бо ЛГБТК-спільнота також є частиною українського суспільства і вона також потерпає від російських ракет”.

“Однією з цих (причин – ред.) є те, що публічних заходів, таких, як марш, у Києві не було 3 роки. Другий аргумент, який мене дуже підштовхує – це ті люди, які зараз служать, які зараз, можливо, перебувають у окупації, можливо, перебувають у полоні і які причетні до спільноти. І навіть ті люди, які просто перебувають у важких умовах і не можуть дозволити собі боротися за свої права. Особисто я роблю це для тих людей, які не можуть собі дозволити боротися за свої права”, – поінформувала Шаригіна.

Як повідомляв Укрінформ, ГО “КиївПрайд” поінформувала, що планує 16 червня провести Марш Рівності в київському метро. Організатори повідомили, що захід відповідатиме безпековим вимогам та буде узгоджений з органами влади.

У Київській міській адміністрації заявили, що не погоджували проведення Маршу Рівності у столичному метрополітені і попросили організаторів обрати іншу локацію.

Місце та час проведення заходу буде повідомлено людям, які попередньо зареєструються і будуть погоджені безпековою групою КиївПрайду 2024.

Організовані колони можуть зареєструватися на участь у цьому марші за посиланням. Індивідуальні учасники можуть зареєструватися на участь у цьому марші за цим лінком.

Якщо особа представляє ЗМІ і хоче взяти участь у Марші, вона може написати у “Київпрайд” повідомлення (у соцмережах – ред.) і організатори поділяться деталями щодо акредитації.

Востаннє Марш Рівності в Києві провели у 2021 році.