Понеділок, 24 Червня, 2024
ПогодаПодіїСвіт

Зсуви ґрунту в Індії: дев’ятеро загиблих, заблоковані майже 2000 туристів

У штаті Сіккім на півночі Індії внаслідок спричинених зливами масштабних зсувів ґрунту загинули щонайменше дев’ять людей, близько 2 000 туристів залишаються заблокованими через розмиті дороги та зруйновані мости.

Про це повідомляє Hindustan Times, передає Укрінформ.

Сіккім розташований у високогір’ях Гімалаїв, межує з Китаєм і, маючи площу 7,1 тис. км² та населення близько 611 тис. осіб, за мірками Індії вважається крихітним штатом. Сильні дощі та зсуви ґрунту трапляються в регіоні щороку, проте цього разу вони особливо руйнівні.

У найбільш постраждалому північному районі штату на межі з Китаєм за минулу добу випало понад 220 мм опадів, в інших п’яти районах за той же період було 30-50 мм опадів, що також доволі високий показник.

Сильні зливи тривають у Сіккімі від минулої неділі. На початку тижня щодоби фіксували понад 100 мм опадів, які спровокували повені та масштабні зсуви ґрунту по всьому гірському штату.

За даними місцевої влади, у регіоні внаслідок негоди розмиті й заблоковані багато доріг, у тому числі кілька ключових автомагістралей, зруйновані лінії електропередач, водогони, затоплені десятки будинків і домогосподарств.

Наразі місцева влада повідомляє про щонайменше дев’ятьох загиблих та майже 2 000 заблокованих у різних місцях туристів. Інші дані про постраждалих та руйнування уточнюються.

Прогнози метеорологів невтішні – вони попереджають про продовження сильних дощів у найближчі дні та високі ризики нових масштабних зсувів упродовж наступних 4-5 днів. Через це в Сіккімі оголошено найвищий червоний рівень небезпеки зсувів, а для решти п’яти районів він зберігається помаранчевим, на один ступінь нижче.

Як повідомляв Укрінформ, раптові повені, зсуви ґрунту та падіння дерев забрали життя щонайменше 14 людей на Шрі-Ланці, яка потерпає від мусонних штормів.