Понеділок, 24 Червня, 2024
ПодіїУкраїна

ДУІТ можуть приєднати до НТУ: колектив залізничного вишу вимагає від МОНУ відкритого діалогу

Державний університет інфраструктури та технологій (ДУІТ) хочуть приєднати до Національного транспортного університету (НТУ), проте колектив залізничного вишу виступає проти. Більше того, в ДУІТ щодня проходять збори, а самі студенти та викладачі виходять на мітинги. Наразі вони вимагають від МОНУ відкритого діалогу щодо намірів приєднання університету до НТУ

Відповідну заяву опубліковано на сайті університету, передає ЗІФ.

Варто зазначити, що 28 травня керівництво ДУІТ через ЗМІ дізналося, що за ініціативою Міністерства освіти і науки України, було розпочато підготовку розпорядження Кабінету Міністрів України про реорганізацію Державного університету інфраструктури та технологій та його структурних підрозділів шляхом приєднання до Національного транспортного університету (Лист МОН від 24.05.2024 № 1/9195-24).

Вважаємо за необхідне публічно наголосити про те, що документи, подані на погодження цього нормативно-правового акту, з незрозумілих причин проходять погодження в міністерствах в умовах повної таємниці для колективу нашого університету на відміну від керівництва Національного транспортного університету”, – зазначили у виші.

Низка товариств, спілок, союзів, організацій та навіть Адміністрація судноплавства направили листи до чинної влади на підтримку ДУІТ, в яких висловлювалось занепокоєння діями МОН щодо реорганізації вишу.

На засіданні Вченої ради ДУІТ було наголошено, що такі дії влади в особі Міністерства освіти викликають занепокоєння. Особливо зважаючи на той факт, що попередньо міністр освіти та науки України Оксен Лісовий на засіданні Верховної Ради України оголосив, що об’єднання ЗВО будуть відбуватись за сценарієм, що передбачає консультації і діалог з керівниками закладів вищої освіти, далі – органами місцевого самоврядування, далі – бізнесом.

Згодом у Facebook Лісовий навіть заявив, що МОН призупиняє процес модернізації мережі закладів вищої освіти на період вступної кампанії. Проте все, за словами колективу ДУІТ, відбулося навпаки.

Ба більше, МОН нібито продовжує роботу над реорганізацією закладу, не зважаючи на те, що у травні цього рокуМіністерство визнало ДУІТ критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Зважаючи на всі вищезазначені факти, вченою радою було ухвалено рішення засудити ініціативу МОН України з реорганізації ДУІТ як таку, адже це порушує принципи державної політики у сфері освіти. У виші також вирішили ініціювати проведення зборів трудового колективу Державного університету інфраструктури та технологій 31 травня 2024 року.

Також було надіслано листи-звернення до Президента України, до Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України.

Вже 6 червня до Мінітерства освіти і науки України на мітинг вийшли здобувачі освіти ДУІТ, представники професійних спілок, викладачі та інші працівники університету з вимогою відкликати проєкт КМУ про приєднання ДУІТ до НТУ.

Вони також вимагають забезпечити відкритий прозорий діалог з керівництвом та колективом університету щодо ініціатив, пов’язаних з модернізацією закладів вищої освіти інфраструктурного та транспортного напрямів.

На жаль, ні міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, ні заступник міністра Михайло Винницький не вийшли до колективу ДУІТ. На питання колективу відповідав генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Проте, за його словами, “це політичні питання” – він запевняв всіх присутніх, що ні здобувачі, ні працівники при реорганізації не постраждають, а власне МОН має претензії саме до менеджменту закладу.

“Чому все вирішується кулуарно і не відбувається відкритий діалог між керівництвом МОНУ і університету? Більше того, на жодній із зустрічей з керівництвом Міністерства освіти і науки України, у яких брали участь ректор та/або проректори університету до 24 травня 2024 року, не обговорювались наміри засновника про реорганізацію, навпаки, заступником міністра освіти і науки України Михайлом Винницьким було зазначено, що претензій до роботи або будь-яких підстав для реорганізації нашого університету зараз немає”, – зауважили у ДУІТ.

Колектив університету продовжує вимагати відкритого діалогу та пояснення дій з боку Міністерства.

Як “СтопКор” повідомляв раніше, у четвер, 6 червня, під стінами МОН відбулась акція протесту, студенти і викладачі виступили проти реорганізації, а саме приєднання ДУІТ (Державний університет інфраструктури та технологій) до НТУ (Національний технічний університет). Як наголошують освітяни, Кабмін прийняв рішення про реорганізацію, яке було майже утаємничене і не донесене до ДУІТ.