Середа, 26 Червня, 2024
Світ

НАТО вирішило продемонструвати свій ядерний арсенал

Альянс веде перемовини про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростаючої загрози з боку Росії та Китаю. Про це в інтерв’ю The Telegraph заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, передає ЗІФ.

За його словами, блок повинен показати свій ядерний арсенал світу, щоб надіслати пряме послання ворогам.

Столтенберг також повідомив, що між членами Альянсу проводяться консультації щодо виведення ракет зі сховищ і приведення їх у стан бойової готовності – як засобу стримування.

«Я не буду вдаватися в оперативні деталі щодо того, скільки ядерних боєголовок має бути в бойовому складі, а скільки – на зберіганні, але ми повинні консультуватися з цих питань. І саме це ми робимо», – підкреслив генсек.

Він вважає, що ядерна прозорість має бути наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, щоб підготувати Альянс до того, що він назвав «більш небезпечним світом».

Видання зазначає, що 10 років тому, коли 65-річний Столтенберг очолив блок, ядерні навчання проводилися в умовах повної секретності. А зараз він відкрито хвалить 32 союзники за їхній внесок у стримування, в тому числі Нідерланди за нещодавні інвестиції у винищувачі подвійного призначення, які можуть нести американську ядерну зброю.

«Прозорість допомагає донести прямий сигнал про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом, – пояснив генсек. – Метою НАТО, звісно, є світ без ядерної зброї, але поки ядерна зброя існує, ми залишатимемося ядерним альянсом, тому що світ, в якому Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має, є більш небезпечним».

Столтенберг попередив, що Китай, зокрема, інвестує значні кошти в сучасні озброєння, в тому числі у свій ядерний арсенал, який, за його словами, зросте до 1 000 боєголовок вже до 2030 року. А це, на його думку, означає, що в недалекому майбутньому НАТО може зіткнутися з чимось, з чим він ніколи раніше не стикався, а саме із двома ядерними потенційними супротивниками – Китаєм і росією.

Попередження Столтенберга прозвучали після того, як минулого тижня група G7 різко розкритикувала Китай і росію в комюніке, в якому закликала Пекін припинити постачання військових технологій до Москви і виступила проти «мілітаризації» Китаю в Тихоокеанському регіоні.

США і Великобританія передали свої сили ядерного стримування НАТО, в той час як інші європейські союзники розділяють тягар відповідальності, зберігаючи зброю на своїй території і інвестуючи в системи для її запуску.

Кількість діючих ядерних боєзарядів тримається в таємниці, але за оцінками, Великобританія має близько 40 із 225, які можуть бути розгорнуті в будь-який момент. США мають таких приблизно 1 700 із 3 700 одиниць.

Франція, третя ядерна держава НАТО, не надає свій атомний арсенал у розпорядження Альянсу через давнє рішення зберігати незалежність у питаннях власного стримування.

Столтенберг наполягав на тому, що США і їхні європейські союзники зараз модернізують свої ядерні сили стримування перед обличчям зростаючої загрози з боку росії.

«США модернізують свої гравітаційні бомби для ядерних боєголовок, які вони мають у Європі, а європейські союзники модернізують літаки, які будуть призначені для ядерної місії НАТО. Звичайно, є ще Велика Британія, яка є особливою, тому що має власну ядерну зброю», – зазначив очільник Альянсу.

Водночас він відмовився обговорювати, скільки боєголовок має бути виведено зі складів і приведено у стан бойової готовності, але повідомив, що консультації з цього питання проводяться в режимі реального часу.

«Я вважаю, що в інтересах усіх союзників, включаючи Францію та інших, зберегти НАТО сильним, тому що ми живемо в більш небезпечному світі. У більш небезпечному світі ще важливіше, щоб Північна Америка та Європа стояли разом», – підкреслив генсек Альянсу.