Середа, 26 Червня, 2024
ПолітикаСвітУкраїна

Німецькі ЗМІ: саміт миру в Швейцарії став дипломатичним успіхом для України

За словами німецької преси, саміт миру, який відбувся у Швейцарії, показав солідарність з Україною і те, наскільки ізольована Росія, передає Польське радіо

Суботньо-недільна конференція у Швейцарії стала демонстрацією солідарності з Україною та доказом того, що політику Росії засуджує не лише Захід. Умовою мирних переговорів є зміна позиції владіміра путіна, коментують німецькі видання.

«У Бюргенштоку в Швейцарії представники 90 країн показали, що вони проти миру у формі диктату. Ключове питання: як довго вони протримаються із цією позицією», – пише Даніель Бросслер у Sueddeutsche Zeitung.

Оглядач послався на заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца, який назвав ініційований на конференції мирний процес «ніжною рослиною». Теоретично така рослина може стати деревом, але вона також може – за відсутності води або затоптана великою твариною – взагалі нічого не дати.

Найважливішим документом конференції є, за словами Бресслера, спільне фото, на якому зображені представники понад 90 країн, які «більш-менш твердо стоять на боці України». «Всупереч кремлівській пропаганді, анексію російських земель засуджує не лише Захід», – підкреслив журналіст.

За його словами, умови для укладення миру виникнуть лише тоді, коли путін перестане вірити, що він здатний «примусити диктат прийнятною на його погляд ціною». Для цього необхідна комбінація економічних санкцій, дипломатичного тиску та військового опору. Якщо путін захопить Україну, її чекає доля Білорусі, тобто «існування як російської колонії», – попереджає коментатор Sueddeutsche Zeitung.

«Перш ніж відбудуться прямі переговори з Росією, потрібна важка політична робота. Вирішення конфлікту все одно буде неможливим, доки путін під миром розуміє капітуляцію», – пише Александер Ханеке у виданні Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Мирна конференція у Швейцарії настільки стурбувала Москву, що путін сформулював умови припинення вогню ще до її початку. Умови, на які Київ не може і не погодиться. Хоча саміт не приніс миру, він все ж зміг надіслати особливо важливий сигнал: сигнал солідарності з Україною», – пише Клеменс Варгін у Die Welt. Також були окреслені рамки можливих мирних переговорів. Серед них принцип, що жодні рішення не будуть приймати за спинами українців.

«Конференція стала дипломатичним успіхом для України, оскільки вона ще раз показала, наскільки ізольована Росія. Вирішення конфлікту на основі міжнародного права продовжує користуватися широкою міжнародною підтримкою. Чи зробить це мир вірогіднішим у майбутньому, сьогодні сказати неможливо», – підсумовує оглядач Die Welt.

Доля війни в Україні вирішиться не за столом переговорів, а в голові путіна», – пише Моріц Кох у Handelsblatt. «Путін почав війну, путін міг би її закінчити. Але навіщо йому це робити? Адже він вірить у перемогу. Тільки тоді, коли він буде змушений змінити думку, буде шанс на мир», – читаємо в коментарі. На думку журналіста, зміна думок путіна відбудеться лише тоді, коли обіцянка Заходу підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, буде підкріплена військовою складовою.

Дипломатичні жести та заяви після зустрічей, не кажучи вже про «інсценовану солідарність», не є вирішальними. «Важлива довіра», — пише Кох. «Шлях до миру проходить через голову путіна. Чим швидше володар Кремля зрозуміє, що його агресія приречена на поразку, тим швидше з’явиться шанс на переговори і тим швидше замовкне зброя на фронті», – вважає коментатор Handelsblatt.