Неділя, 30 Червня, 2024
ЕксклюзивІнформаційний фронтПолітика

Кого з публічних українців найчастіше цитує російська пропаганда: результати дослідження

Стали відомі імена українських політиків та відомих діячів, які є справжніми “улюбленцями” російської пропаганди! Про це повідомляє Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA у своєму дослідженні про топ-40 українських публічних осіб, чиї цитати найчастіше використовуються російськими медіа для маніпуляцій.

За період з 26 травня по 25 червня 2024 року дослідники обробили 27 500 новин на п’яти найбільш відвідуваних російських сайтах. Серед найцитованіших виявилися Олег Соскін, Сергій Кривонос, Олег Старіков, Мар’яна Безугла та Ігор Лапін. Дослідження показує, як російська пропаганда маніпулює заявами українських діячів, створюючи спотворену картину ситуації в Україні.

Дослідження показує, що Олег Соскін – беззаперечний улюбленець російської пропаганди та, на думку спеціалістів, може узгоджувати свої наративи з Кремлем. Сергій Кривонос – потрапляє в російські новини, оскільки є гострим критиком чинної влади. Наявність колишнього офіцера СБУ Олега Старікова найбільше дивує, бо він фактично невідомий в Україні й відзначається суперечливими заявами, наприклад, щодо наближення генеральної битви російсько-української війни. Мар’яна Безугла – постійний публічний критик військового командування і тому використовується російськими ЗМІ.

Ігор Лапін є одним з лідерів українського сегмента YouTube за кількістю та охопленням відео, які гостро критикують фактично все, що пов’язано з рішеннями військово-політичного керівництва країни. Аналітики відзначають, що його заяви часто стосуються керівника ГУР МОУ Кирила Буданова і використовуються Росією для внесення розколів в Силах оборони України. При цьому він сам має значно нижче військове звання та освіту (Курганське вище військово-політичне авіаційне училище (КВВПАУ), офіцер з вищою військовою спеціальністю «соціальний педагог»).

Дослідження проведено Дослідницько-аналітичною групою InfoLight.UA шляхом аналізу всіх новин, що стосуються України, в період 26 травня – 25 червня. Для аналізу обрано 5 найбільш відвідуваних сайтів Росії з загальним охопленням – 498 мільйонів читачів за даними російських служб метрик. Всього було оброблено 27 500 новин.

Аналізуючи новину, дослідники дивилися, як ту чи іншу заяву української публічної особи використовує російська пропаганда. В більшості випадків відбувається маніпулювання, наприклад, заява про проблеми в енергетиці подається з заголовком “Україні не уникнути постійних відключень на найближчі 10 років”. Або інтерв’ю військового використовується для новини з заголовком “У ВСУ визнали, що Україна програла війну”. В такому випадку новина отримувала один бал.

Інший варіант, значно менш поширений – новина мала абсолютно нейтральну подачу, у такому випадку новина отримувала нуль балів. Ще менш поширений випадок – новина подавалася позитивно для України. Наприклад, такими були згадки про заяву Уповноваженого з питань державної мови Тараса Креміня, який наполягав на припиненні двомовності в Україні. Як не дивно, але Росія в більшості випадків подала це неупереджено.

Після підрахунку балів по кожному ЗМІ кількість балів множили на коефіцієнт впливовості ЗМІ та сумували по всіх. Результати ви бачите в інфографіці.