Неділя, 30 Червня, 2024
ПолітикаСвіт

Американські дебати: це було депресивно

Думок щодо американських дебатів різноманітними експертами уже висловлено чимало. При цьому більшість з них доволі подібні. Тож ЗІФ публікує, на нашу думку, один із найбільш лаконічних і влучних поглядів на це дійство від директора програми Північної Америки аналітичного центру “Українська призма” Олександра Краєва, передає ЗІФ.

Чесно? Це було депресивно, навіть дуже. Незважаючи на дуже низьку планку для обох кандидатів, незважаючи на підготовку, незважаючи на очікувані питання і дуже вдалі паси від модераторів кожному з кандидатів, це просто було дуже розчаровуюче.

Почнемо із самого початку – які були очікування від обох кандидатів? Фактично, це базовий рівень самосвідомості та нормальності. Такий собі тест профпридатності для посади (але посади якогось низового рівня, а-ля вступ у дитсадок політики). Від Трампа очікувалося, що він “зіграє нормального і спокійного” політика, не буде кричати і сваритися (цитата від Fox News). Від Байдена очікування було того ж рівня, але фізіологічне – що він не засне, стоятиме прямо, триматиме міміку, буде “в ударі” на відповідях (цитата вже від CNN).

В результаті Трамп виходив із себе, кричав іноді, молов часто нісенітниці і дуже багато брехав, навіть для нього багато. А дядько Джо говорив часом не в тему, часом переключався з теми на тему, занадто часто не закінчував речення, був непослідовним і навіть візуально дуже втомленим. Тобто обидва із завданням не справилися.

По тематичному насиченню – як ми з Вами і очікували. Міграція, інфляція, аборти (тут Байден, варто сказати, профукав найкращий свій шанс задавити опонента), Україна звісно ж і стримування росії (тут обоє були на диво плюс-мінус адекватні, Трамп навіть засудив “мирний план” путіна). Проте по інформаційному та наративному насиченню жоден з них не показав реального класу – один через втому, інший через брехню. 

Тому вердикт буде наступним: Трамп виглядав активніше, молодше і в чомусь навіть сильніше, це факт. Проте він же і брехав, і маніпулював, і не спромігся сподобатися незалежним. Байден не зміг виконати свого базового завдання – “не виглядати аж настільки старим”, тому все інше для нього потоне в цьому наративі.