Середа, 3 Липня, 2024
КриміналПодіїУкраїна

В Україні впіймали на корупції великого чиновника: яку посаду обіймав

В Україні викрито на корупції начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, яке є головним органом з державної правової політики у 7 областях на заході України. Разом із поплічниками він отримував хабарі за незаконне закриття виконавчих проваджень щодо громадян, які мають боргові зобов’язання, передає OBOZ.UA

Про це повідомили у Службі безпеки України (СБУ). Ім’я викритого на корупції чиновника там називати не стали, однак, за даними ЗМІ, йдеться про Олега Люкляна, якого вже звільнили з посади. Займав він її з вересня 2023 року.

“За неправомірну вигоду посадовці управління Мін’юсту пропонували боржникам закрити виконавче провадження без сплати визначених судом платежів. За матеріалами справи, до організації злочинної діяльності причетний колишній керівник міжобласної структури Мін’юсту, який залучив до протиправного механізму кількох своїх підлеглих. На момент викриття корупційної схеми співробітниками СБУ він був діючим очільником установи”, – розповіли в СБУ.

Деталі корупційної схеми у Західному міжрегіональному управлінні Мін’юсту

За даними Служби, за хабар чиновники пропонували боржникам закрити виконавче провадження без сплати визначених судом платежів. Для передачі коштів організатор схеми залучив посередника – мешканця Івано-Франківська.

“У подальшому фігуранти розподіляли грошову винагороду між собою, а виконавчі провадження закривали з формулюванням у зв’язку з повним погашенням боргу”, – повідомили там.

При цьому підкреслюється: під час обшуків за місцями роботи, проживання та у транспортних засобах зловмисників виявлено великі суми готівки, “ймовірно отримані злочинним шляхом”. А крім того:

  • матеріали виконавчих проваджень, учасників яких було залучено до угоди;
  • мобільні телефони із підтвердженням незаконної діяльності.

“Наразі екс-начальнику Західного міжрегіонального управління Мін’юсту доповідено про підозру ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (ухвалення пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовцем). Він звільнений з посади. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупційної схеми”, – констатували в СБУ.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас суд виправдав обвинуваченого у зловживанні становищем та нецільовим використанням коштів колишнього директора державного підприємства “Агентство місцевих доріг Полтавської області” Олексія Басана. За версією обвинувачення, наприкінці 2018 року він на власний розсуд та всупереч вимогам бюджетного кодексу уклав із різними фірмами договори на проведення ремонту доріг місцевого значення на загальну суму майже 29 млн грн.