Середа, 15 Травня, 2024
АвторськеКультураСуспільствоУкраїна

У рамках столичних заходів до Дня гідності та свободи у «Мистецькому арсеналі» проходить виставка «Революціонуймо».

«Революціонуймо» – це міжнародний проект-дослідження, створений силами мистецьких та музейнихінституцій з України й Нідерландів. Понад 30 сучасних митців та мистецьких груп із 15 країн (України, Румунії, Італії, Іспанії, Бразилії, Росії, Єгипту, Чехії, Канади, Марокко, Німеччини, ПАР, Бельгії та Нідерландів) мовою інсталяції, живопису, мультимедій, відео та фото намагалися сказати щось важливе про події революцій,  проаналізувати революцію як суспільне явище.

Площа виставки – понад 4000 м.Експонати мають дуже різну історію. «Відео на старому проекторі ми позичили вмузею в Амстердамі», – говорить ОлесяОстровська-Люта,генеральнадиректорка Мистецького арсеналу. А ось портрети української художниці ЛесіХоменко, зроблені на Майдані 2014 року, цілком автентичні – вона малюваларучкою, використовуючи копіювальний папір, і оригінал віддавала моделі, акопію, яка таким чином виходила, залишала собі.

Нідерландська співкураторка виставки Натаніяван Дайк підкреслює, що «Революціонуймо» – це виставка не лише про українськийМайдан, вона про ці точки в історії, коли починаються зміни. «Звичайно, досвідмайдану був унікальним, – наголошує вона. – І він ще не закінчився – цей Майданще триває. І коли ми відсторонюється від нього і робимо, як я сказала, крокназад і дивимося на ці події очима аутсайдера, то розуміємо, що ці події єпевним чином універсальними, і реакції людей та питання, які вони собіставлять, є притаманними людям усього світу. І через унікальність кожногопевного досвіду революції ми приходимо до універсальності».

Виставка працюватиме до кінця січня. У день відкриття відвідувачів чекав бонус – перморфманс німецького концептуаліста Олафа Ніколая «Є в лісі птах…», що відбувся за підтримки Ґете-інституту. Вихідним матеріалом для перформансу послужили записи заворушень, до них додався живий кларнет.  

Залишити відповідь