Субота, 20 Квітня, 2024
АвторськеАналітикаПолітика

Введення воєнного стану в Україні: вплив на життя країни і розвиток ситуації

Запровадження режиму  воєнного стану в Україні, за яке  Верховна Рада проголосувала на позачерговому засіданні 26 листопада, відреагувавши на російську агресію, викликало величезний суспільний резонанс і бурхливу дискусію щодо подальшого розвитку подій в нашій країні.

Одним з нагальних питань для багатьох українців стало питання: чи буде мобілізація, і кого та коли призвуть? І чи не  означатиме введення воєнного стану повальну мобілізацію?

В цій ситуації треба пам’ятати  слова президента під час засідання РНБО, який заявив, що рішення про введення воєнного стану “не передбачає негайно мобілізації; але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги”.

У законі, який прийняла Рада, вказано, що “часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України”.

Пояснюючи цей момент, депутат від “Самопомочі” Тарас Пастух, зокрема, повідомив, що «для оголошення мобілізації необхідний окремий указ президента Петра Порошенка, який має визначити скільки людей потрібно мобілізувати, яких саме фахівців та на яких час. Наразі особливих загострень немає».

Тому , за порадою експертів, варто зберігати спокій. Можна уточнити свої дані, якщо ви знаєте, що входите до складу оперативного резерву, та контрольно перевірити контакти військкомату/частини. І стежити за розвитком подій.

Поки що ж єдиною помітною реакцією на введення воєнного стану стало відчутне падіння курсу вітчизняної валюти.

А різноманітні правові аспекти і можливі наслідки нового правового режиму активно коментують знані вітчизняні експерти і політологи.

Зокрема, відомий політолог  Олександр Палій  вважає, що введення воєнного стану жодним чином не вплине на політичне життя країни і ніяких змін у цьому аспекті не відбудеться. Життя ж населення «воєнізованих» областей тільки покращиться, людям з тих областей буде спати спокійніше, бо їх буде боронити з усіх сил весь державний механізм. Завдяки тому, що  відбудеться концентрація зусиль державних органів на забезпеченні в разі агресії необхідної  оборони.

«За великим рахунком людям від цього буде тільки спокійніше», – зазначив політолог.

«Панічні настрої зокрема щодо курсу національної валюти досить швидко зникнуть, але якщо раптом почнеться масштабна агресія, то звичайно курс буде важко спрогнозувати. З таким сусідом як Росія така агресія можлива в будь яку хвилину. Але з огляду на нинішні політичні обставини, ймовірніше,що її не буде.

А щодо введення воєнного стану, то краще б він був запроваджений в усій країні задля зміцнення обороноздатності і ефективності державних механізмів у протидії ворогу», – пояснив він.

Щодо міжнародної реакції, то за словами Палія, вона  зараз тільки починає формуватися.

« Ми бачимо оптимістичні для нас заяви з боку Німеччини,де вже говорять про новий раунд санкцій з огляду на дану ситуацію. Хорошим знаком для нас є також призначення стратегічного радника від США для співпраці з Міноборони», – підсумував експерт.

Відповідаючи на питання Голосу-інфо про  впливи введення нового закону на розвиток економічної ситуації, знаний український економіст  Андрій Новак зазначив:  

«Навіть інформація про введення воєнного стану вже одразу мала економічні наслідки, зокрема, на 1-2 % впали акції українських компаній на Лондонській і Варшавській біржах, але більші наслідки отримала сама Росія,компанії якої  втратили на курсах акцій від 2 до 4 відсотків. А в цілому капіталізація активів російських компаній за один день впала  приблизно на 275 млрд рублів. У нас- це акційні втрати українських компаній , незначне падіння – на1,5% наших євробондів  і збільшення ставок виплати по них до майже 11% річних у валюті».

«Далі , думаю, ще декілька днів ми будемо спостерігати певний ажіотаж на валютному ринку, який спровокує певну девальвацію гривні. Але ситуація виглядає цілком штучною і якщо влада поведе себе розумно , то завдяки адекватним крокам з боку уряду і НБУ , цей ажіотаж швидко розсіється.

В принципі вже була заява від НБУ, що комерційні банки будуть працювати в звичайному режимі. Крім того маємо хорошу заяву від МВФ, що,не дивлячись на воєнний стан, співпраця з Україною продовжиться і ми отримаємо ті транші , про які було попередньо домовлено. А це означає, що ми отримаємо фінансову допомогу не тільки від МВФ, але і від ЕС, про яку теж недавно домовлялись. В такому разі у нас є шанси уникнути фінансової дестабілізації, звичайно, якщо наша влада не допустить якихось грубо помилкових дій.», – додав експерт.

«Отже в цілому введення воєнного стану глобально на економічну ситуацію в країні не впливає. Більше питань до ситуації саме в Азовському морі. Якщо Росія продовжить блокувати прохід до наших портів  цивільних суден через Керченську протоку,адже левова частка вітчизняного металургійного експорту відбувається саме через ці порти, то ситуація значно погіршиться», – пояснив Андрій Новак.

Подібної думки щодо «курсової гарячки притримується і відомий експерт Олександр Охрименко. На питання , чи потрібно скуповувати валюту через воєнний стан, Олександр Охрименко зазначив, що для зростання курсу долара в країні немає ніяких економічних передумов – за цим процесом стоять виключно емоції і паніка.

“Паніка є – курс буде зростати. І він буде зростати,як на дріжджах. Але в цьому немає економіки, це суцільні емоції. Тому, якщо ви побачите в обмінниках 40, не дивуйтеся. Це не тому що він 40 коштує, це тому що паніка на 40”, – пояснює Охрименко.

На думку економіста, ситуація з курсом може стабілізуватися ближче до Нового року. Щоб уникнути зростання долара і розчарування після його падіння, експерт закликає не бігти зараз в обмінники,не купувати масово валюту і тим самим не створювати самим собі проблеми.

Український політик і громадський діяч Роман Безсмертний, коментуючи ситуацію,зауважив ,що зараз є нагальна необхідність зміни законодавства про оборонну політику країни і випадки , які траплялися вже після Другої світової підтверджують, що при правильному застосуванні державних механізмів інвестиції в економіку навіть зростали, а не падали. Тому все буде залежати від того, які дії буде вчиняти політичне керівництво України та уряд, реалізуючи положення закону про правовий режим воєнного стану.

«Щодо подальшого розвитку подій то в мене не має сумнівів, що цей указ буде продовжуватися ще декілька разів, бо я не бачу як може змінитися ситуація при збереженні нинішніх інструментаріів та підходів,які використовуються для впливу на ситуацію. Також не сумніваюсь , що  у Верховній Раді знайдуться голоси на позитивне голосування за продовження режиму воєнного стану. Тут вже йде мова про інстинкт самозбереження. На жаль, ми маємо досить низькофаховий політичний істеблішмент,який демонструє доволі простакуватий підхід до вирішення складних питань», – прогнозує Безсмертний.

Щодо ж до стану психологічної напруги в українському середовищі , то за словами психолога Максима Жидко, українці живуть в  хронічному стресі вже чотири роки, але нагнітання ситуації через запровадження воєнного стану може спровокувати подальше загострення.

“У нас вже протягом чотирьох років триває війна, а війна – це хронічний стрес, який руйнівним чином впливає, як на психічне здоров’я окремих індивідуумів, так і на суспільство в цілому. Але люди адаптувалися до цього стресу. Наскільки введення воєнного стану руйнівним чином вплине на людей, залежить від того, наскільки вони відчують його вплив на своїй шкурі. Поки що залякування йде лише у віртуальній сфері. До моменту введення активних  дій  в разі нападу країни-агресора на людей впливає не стільки запровадження військового положення, а галас у ЗМІ і в соціальних мережах”, – пояснює Жидко.

Тому, як вважає психолог, українцям зараз необхідно, по можливості, не піддаватися впливу панічних настроїв.

Залишити відповідь