П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АвторськеВійнаУкраїна

Міністерство у справах ветеранів: алгоритм перших кроків

Міністерство у справах ветеранів України робить лише перші кроки, тому кожна інформація від знакового для нашої країни відомства продовжує цікавити багатьох. Нова ж очільниця міністерства, Ірина Фриз, охоче відгукується на інформаційні запити, регулярно оприлюднюючи інформацію про розвиток справ у структурі на її початках.

Зокрема, 5 грудня, міністр виступила на засіданні Комітету ВРУ у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, доповівши народним депутатам та запрошеним гостям про реалізацію  планів її відомства у перші тижні від заснування.

Голова Комітету ОлександрТретяков, поздоровивши Ірину Фриз з призначенням, пообіцяв  повну підтримку від Комітету  у становленні нової виконавчої структури, зазначивши, що це є прямим конституційним обов’язком депутатів.

Люди, які мають досвід роботи у виконавчих органах знають, з чим доводиться зіштовхуватися у  такій роботі, а особливо там, де треба вирішувати важкі питання опіки ветеранів, – підкреслив Третяков.

Ірина Фриз, висловивши вдячність за підтримку у створенні Міністерства у справах ветеранів від усіх ветеранських організацій,зауважила про необхідність подальшої розробки законодавчого забезпечення діяльності міністерства, виразивши сподівання , що ця робота буде проводитися в тісному тандемі з профільним комітетом.

Повідомивши про створення комісії з ліквідації Держслужби у справах ветеранів, вона закликала членів Комітету до здійснення нагляду за діяльністю цієї ліквідаційної комісії, щоб уникнути гальмування , бо в такому разі загальмується і формування самого міністерства.

Крім того, розповіла міністр, вже проведені зустрічі з Мінохорониздоров’я і Мінсоцполітики з приводу погодження проекту Положення, розробленого Проектним офісом реформ при Комітеті, після яких вона сподівається на підтримку і розуміння в питанні делегуванням певних функцій, які належали вказаним міністерствам.

Наразі його обговорення триває і я маю надію, що термін, відведений у Постанові Кабміну на ці процедури буде витриманий або й навіть скорочений. Коли ми отримаємо зауваження і пропозиції від цих відомств, ми надішлемо остаточну редакцію до  вашого Комітету, щоб ви могли ознайомитися з повноваженнями Міністерства для розуміння формату координації наших зусиль впроведенні державної політики у справах ветеранів, – пояснила Ірина Фриз.

В даний час  уже запущений процес створення міністерського сайту. Окрім загальноінформаційної функції, завдяки йому, зможемо запустити процедуру створення Громадської Ради при міністерстві.  Щоб  не очікувати і не витрачати державних коштів, ми почали його створювати за підтримки соціальних партнерів, які обіцяють, що зможуть презентувати  сайт вже за місяць, – , продовжила вона.

Тобто , сподіваюсь, вже в кінці грудня після презентації нашого сайту ми розпочнемо конкурс до Громадської Ради, який відповідно до чинного законодавства триватиме 60 днів.  Після цього будуть обиратися керівні органи, затверджуватися положення Громадської Ради і, відповідно, вона буде здійснювати свої функції нагляду та громадського контролю над міністерством. І в такому випадку будемо мати нормальну партнерську і ефективну співпрацю як з профільним комітетом, так і з Громадською Радою, – зауважила міністр.

 За її словами, було також проведено попередні консультації з представниками ІТ- асоціацій щодо розробки єдиного державного реєстру ветеранів, який стане базою для утворення  так званої платформи «Е – Ветеран» , що надаватиме необхідні он-лайн сервіси і послуги ветеранам.

Щодо ідеології стосунків з різними ветеранськими групами, то, за словами Ірини Фриз в новому міністерстві будуть відстоювати єдність ветеранського руху і і рівне ставлення  до всіх ветеранських категорій. Завдяки такій солідарності можна досягнути очікуваних ветеранами результатів і зробити діяльність міністерства ефективнішою і якіснішою, -підкреслила міністр.

А поки йде погодження положення і формування міністерства, – повідомила Ірина Фриз, – вона збирається налагоджувати тісну комунікацію з ветеранськими організаціями на місцях і проведе низку зустрічей з ними в регіонах.

Крім того, відбулися перемовини з одним із банків з приводу існуючих державних програм для вивчення можливості створення програми державної підтримки бізнесу ветеранів та їхньої участі в стартапах. Залучення ветеранів до бізнесу через такі програми може дати їм можливість, не очікуючи збільшення пільг, знайти себе в цивільному житті і реалізуватися у повній мірі.

За цей час міністерство також організувало  установча зустріч з представниками ветеранських організацій і при ньому було створено консультативно-дорадчий орган  – Раду ветеранів.Цей орган не виконуватиме функцій таобов`язків Громадської ради, яку буде утворено згідно чинного законодавства.Рада ветеранів, як консультаційно – дорадчий орган Міністерства, буде виконувати функцію встановлення стратегічної комунікації з ветеранськими організаціями та сприяти виконанню повноважень Міністерством щодо формування та реалізації державної політики у сфері захисту ветеранів.

На жаль втрачати 2-3місяці до створення Громадської Ради – абсолютно непродуктивно . А роботи на початковому етапі дуже багато, в першу чергу, інформаційно -роз’яснювальної. В чому ми й покладаємо великі  надії на допомогу громадського сектору, -підсумувала Ірина Фриз.

Залишити відповідь