Середа, 24 Квітня, 2024
СвітЦікаве

Вчені виявили небезпечний вулкан в Антарктиді

Вчені з Університету Единбурга виявили під льодом Антарктиди 91 раніше невідомий вулкан.

Один з них перевершив за розмірами Єллоустонський вулкан, ставши найбільшим в світі серед «побратимів».

Журнал присвятив цьому проекту шотландських вчених цілу серію публікацій. Знахідка являє собою найбільший вулканічний регіон на Землі з найщільнішою концентрацією вулканів, розташованих під двокілометровим шаром льоду.

Знахідка була зроблена за допомогою наземної техніки і авіарадарів, призначених для роботи в екстремальних умовах. На отриманих знімках чітко видно кратери вулканів, розкидані по всьому західному узбережжю материка.

Найбільший з кратерів перевершує за своїми розмірами американський Єллоустонський вулкан, який до цього моменту вважався найнебезпечнішим на планеті. Його виверження загрожує стерти з лиця землі цілі країни.

«Найважливіше питання: наскільки активні ці вулкани? Це те, що нам потрібно визначити якомога швидше», – сказав один з авторів дослідження, експерт по льодовиках Роберт Бінгхем.

Це відкриття дуже важливе, оскільки діяльність цих вулканів може мати велике значення для іншої частини планети. Якщо станеться виверження, воно може сильно дестабілізувати крижані щити регіону, які вже постраждали від глобального потепління. Витік талих вод в Антарктику в таких масштабах може викликати суттєве підвищення рівня моря.

«Ми були вражені. Ми не очікували знайти що-небудь подібне. Знахідка майже потроїла кількість вулканів, про існування яких в західній Антарктиді було відомо раніше. Більш того, ми підозрюємо, що на дні моря, яке лежало під крижаним шельфом Росса, є ще більше. Досить імовірно, що цей регіон виявиться найбільш щільним районом вулканів в світі, навіть більше, ніж у Східній Африці, де зосереджені такі гіганти, як Кіліманджаро, Лонгонот і інші діючі вулкани».

В даний час найбільшу кількість вивержень в світі відбувається в регіонах, які за історичними мірками недавно втратили своє льодовикове покриття – після закінчення останнього льодовикового періоду. Ці такі регіони, як Ісландія і Аляска. Крім вулканів, вчені виявили під кригою цілий ряд озер, також до цього невідомих.

Залишити відповідь