Четвер, 25 Квітня, 2024
КультураУкраїнаЦікаве

Лесь Курбас, Сенцов і KAZKA: культурні підсумки 2018 року

Найбільш резонансні події в українській культурі за 2018 рік в Україні

Однакових років не буває ніколи. Особливо якщо це стосується України, яка переживає зараз складний, але водночас надзвичайно динамічний період. Однак про нашу країну заговорили не лише через призму війни, а й звернули увагу на наші досягнення в кіно, музиці, літературі й дизайні.

Пропонуємо згадати найбільш значущі події в українській культурі.

Сергій Лозниця

Сергія Лозницю удостоїли нагороди за найкращу режисуру у програмі “Особливий погляд” Каннського міжнародного кінофестивалю, на якому відбулась світова прем’єра “Донбасу”. Після цього картину Лозниці показували на міжнародних кінофестивалях у Карлових Варах, Мюнхені, Мельбурні та Єрусалимі. Українська прем’єра «Донбасу» відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі. Крім того, стрічку номінували на “Оскар” від України в категорії “Найкращий фільм іноземною мовою”, а в листопаді цього року “Донбас” завоював Гран-прі Міжнародного кінофестивалю в Севільї.

На 27-у році незалежності Україна нарешті створила інституцію, відповідальну за культурну дипломатію, яка повинна формувати імідж нашої держави за кордоном. Український інститут має стати аналогом Британської ради, Ґете-Інституту, Французького інституту та інших установ, які існують в європейських країнах вже понад 50 років. Очолив інститут культурний менеджер Володимир Шейко.

Олександо Ройтбурд

Пристрасті довкола Одеського художнього музею не вщухали кілька місяців. Однак у березні місцеві чиновники все-таки зійшлися на тому, що директором музею має стати художник Олександр Ройтбурд. Новий керівник почав реформи, не зволікаючи: за 2018-й він упевнено почав боротися з бюрократією, оновив команду, ініціював ремонт у деяких залах та зробив Одеський худмузей більш відкритим і демократичним для відвідувачів.

Офіційний державний бренд

Ще один крок на шляху впізнаваності України у світі – затвердження офіційного державного бренду. Уряд поставив за мету створити “динамічний, відкритий і позитивний”, брендинг України, щоб змінити асоціації про Україну та привабити туристів.

Виставка-дослідження про Леся Курбаса


“Курбас: нові світи” – один із найбільш фундаментальних і важливих мистецьких проектів 2018 року. До його створення долучилися знані мистецтвознавці й куратори, які провели детальне дослідження різних періодів творчості українського режисера-новатора Леся Курбаса та його театру “Березіль”. Оригінальні макети сценографії, костюми, ескізи, афіші, режисерські рукописи і архівні фотографії – ця виставка відкрила глядачеві постать Курбаса і представила його творчість у світлі революційних подій 20-30 років минулого століття.


У травні 2018 року режисер Олег Сенцов, ув’язнений у Росії, розпочав голодування на підтримку українських політв’язнів. Півроку ми стежили за станом здоров’я Сенцова, що постійно погіршувався, однак Олег не здавався. Помилувати режисера просили європейські й американські чиновники і культурні діячі вищого ешелону, та хоч як би світ не співпереживав Олегу й не боровся за його звільнення, Кремль не пішов на поступки. Лишається сподіватися, що у підсумках 2019 року ситуація повернеться на 180 градусів і ми побачимо Олега Сенцова на Батьківщині.

Проект KAZKA дебютував у 2017-у з піснею “Свята”, ставши відкриттям нової хвилі української поп-музики. Цього року гурт видав ще один беззаперечний хіт – композицію “Плакала”, яка побила усі можливі рекорди в чартах.

Залишити відповідь