Середа, 24 Квітня, 2024
АвторськеКіноКультураСуспільство

«Скарби нації» у «Софії Київській», реальні та віртуальні

16 січня у Національному заповіднику «Софія Київська» пройшло дипломатичне прийняття «Скарби нації». Назву йому дав однойменний документальний сторичний фільм із циклу «Україна. Повернення своєї історії» телеканалу 1+1. Цю стрічку якраз і презентували під час прийняття, а для посилення ефекту привезли унікальні історичні артефакти.

Артефакти не просто експонували – представники Студентської ради при Міністерстві інформаційної політики, одягнені в національний одяг, розповідали про ці експонати. Артефакти справді відповідали найвищому рівневі заходу: меч двосічний каролінгзького типу та кільцева фібула (Х ст.), монетні гривні київського типу (ХІ-ХІІ ст.), трибусинна сережка київського типу, великий колт, спіралеподібна шийна гривна, очілля та рясна (ХІІ ст.), Євангеліє в срібному окладі (ХVІІ ст.), потир (1730-40-і рр.), сердолікова печатка з ручкою з чорного дерева (1807-1810 рр.) Олексія Розумовського, сина останнього гетьмана Кирила Розумовського.

Своєрідним «живим артефактом» став граф Грегор Розумовський, нащадок вищезгаданого роду. Грегор вибачився, що, хоча вважає себе українцем, не володіє українською – плутається у відмінках, хоча може читати і розуміє на слух. Грегор живе у Відні, звідки і прилетів на прийняття – тим більше він є одним із головних учасників фільму «Скарби нації». Адже саме серце його пра-пра-пра-прадіда вирішила знайти знімальна група, амбітно заявивши, що воно розповість про цілий пласт української історії. Насправді пошуки серця лише запустили цілий історичний детективний сюжет, який розгортатиметься перед глядачами дві години під час перегляду стрічки. Сьогодні ж присутнім показали лише коротку півгодинну нарізку – стільки, щоб можна було поцінувати серйозність проведеної роботи та майстерність оператора.

Звісно, не обійшлося без промов. Їх виголосили заступниця Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, Міністр культури Євген Нищук, автор і продюсер проекту Акім Галімов, а також Грегор Розумовський. Список ораторів зрозумілий, адже організатори заходу  Міністерство інформаційної політики України, телеканал «1+1» та Національний заповідник «Софія Київська» за сприяння Національного музею історії України.

Утім, виголошенням промов та переглядом фільму не обмежилося: присутнім показали страви, які вживала козацька старшина (хіба що устриці могли бути знайомі комусь із присутніх із власного досвіду), а також реконструкцію костюма справжнього козака. Адже наші уявлення про цей період історії ґрунтуються не на фактах, а на продуктах пропаганди, причому держави аж ніяк не дружньої. До речі, костюм шокуючий – замість розтиражованих шароварів на козакові були описані знаменитим Бопланом «кальсони», тобто доволі вузькі штани. І таких сюрпризів історія при належному вивченні приготувала нам безліч.

Усі охочі зможуть побачити повну версію стрічки «Скарби нації» 19-го січня о 20:15 на телеканалі 1+1. Показ приурочений до 100-річчя з дня проголошення Акту Злуки – політико-правового об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину соборну державу. Ті, кому сьогодні не вистачило стільців на прийнятті (а таких було чимало), мало того що подивилися лише частину фільму, та ще й стояли при цьому, тому у телеглядачів будуть набагато кращі умови.

Залишити відповідь