П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеАналітикаПолітикаУкраїна

Зе Феномен: чи стане Зеленський «людиною року?»

До кінця президентської кампанії залишилося два місяці, а соціологічні опитування підкидають сюрпризи. Несподівано на перше місце у перегонах вийшов… Володимир Зеленський. За нього за різними підрахунками готові віддати свої голоси від 19% до 23%. Спробуємо розібратися, звідки взялися ці цифри, що це означає для країни і хто потенційно ладен проголосувати за кандидата-коміка.

Яким може бути комік-президент, добре показано в американському фільмі «Людина року». Там герой Робіна Уільямса – ведучий гумористичного шоу, через помилку у системі виборів став президентом США. Схоже, подібне можливе і в українському варіанті.

Що ж таке трапилося, що за два місяці до голосування Зеленський не лише випередив фаворитів перегонів Петра Порошенка та Юлію Тимошенко, але й вийшов на лідерські позиції? Причин декілька. Насамперед, політтехнологічна команда Зеленського напевно підійшла до своєї задачі так само творчо, як і до проектів у шоу-бізнесі. Вони уміють грамотно показати і переваги Зеленського, і нівелювати, або навіть перевести з мінуса в плюс його недоліки. Зокрема, технологи всіляко «продають» ідею про те, що брак політичного досвіду Володимира Зеленського – це його перевага над суперниками. Адже він хоча й пізнаваний популярний актор, у політиці він на 100% новачок. А саме цей запит – нові обличчя – є найбільшим вже кілька років: за даними соціології, 66% українців вважають, що Україні потрібні нові політичні обличчя.

Ще одна причина – хоча й ірраціональна, – частина виборців ототожнює Володимира Зеленського з його кіношним персонажем із серіалу «Слуга народу». Василь Голобородько у виконанні Зеленського і справді саме такий президент, якого б хотіли бачити: скромний, безкомпромісний, з нульовою терпимістю до брехні, корупції та інше.

Саме тому керівника студії «Квартал 95» підтримують молоді люди, а також – ті, хто вважають йому «меншим із зол».

«На Зеленського роблять ставку російськомовні виборці, досить помірні. Раніше вони голосували за Партію регіонів – не те, щоб були великими прихильниками, просто для них регіонали були більш «свої», ніж будь хто інший. Вони досить негативно ставляться до нинішньої влади, і Зеленський для них – своєрідна альтернатива», – вважає політолог, голова правління Центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Його колега, політтехнолог Юрій Палійчук вважає, що свій рейтинг Зеленський заслужив незмінно активною позицією.

«Феномен Володимира Зеленського має своє пояснення. Він не є особою, яка взялася нізвідки і невідомо коли. У нього висока впізнаваність в межах країни, він завжди мав позицію з важливих питань. Він висловлював її на своїх концертах, у соцмережах, у виступах на телебаченні. Тобто, він завжди був достатньо активний як громадянин. За ним є цілком конкретна історія успіху. Тому для виборця він вкладається в образ self-made person», – вважає Палійчук.

Проте виборці воліють не помічати серйозного негативного бек-граунду Володимира Зеленського. Так, ні для кого не є таємницею, що за Зеленським стоїть олігарх Ігор Коломойський. Саме тому на телеканалі «1+1» виходить і «Квартал 95» та інші гумористичні програми цього циклу, і фільми, зняті продакшном Зеленського. Не випадково і «президентське звернення» шоу-мена замість Петра Порошенка в новорічну ніч прозвучало саме на «плюсах».

Рейтинг керівника студії «Квартал 95» зростає й попри те, що він має тісні зв’язки – як професійні, так і бізнесові, – з Росією. Так, журналісти відшукали у Зеленського наявність російського офшору.

У соціологів своє пояснення зростання рейтингу Зеленського. «Його підтримує молодь, яка не збиралася йти на вибори. Вони не бачили свого кандидата, а тепер побачили. Ще у серпні рейтинг Зеленського серед молоді був 8%, а тепер – 18%… За Зеленського готові голосувати тому, що він не політик. Не думаю, що він вийде до другого туру, проте зробить хорошу ставку на парламентські вибори», – заявила в інтерв’ю ЗМІ директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

В те, що Зеленський може потрапити до другого туру, не дуже вірять й інші експерти. Вони вважають, що соцопитування за 2 місяці до виборів можуть дуже відрізнятися від реальних результатів голосування.

Частина політологів прогнозує, що рейтинг Зеленського «здується» під час дебатів.

За словами журналіста, політичного експерта Юрія Романенка, зараз Зеленський існує «в паралельній реальності» – за принципом серіалу, який контролює. Але ніхто не знає, що станеться з його рейтингом, коли йому доведеться вийти у справжню реальність – з реальними проблемами, питаннями, на які потрібно давати відповіді, дебатами з більш досвідченими колегами. Адже насправді мало хто знає, що думає Зеленський з приводу освіти, медицини, оборони, економіки та інших важливих проблем. Бо набір популістичних декларативних тез, яку він презентував в якості передвиборчої програми – більше підходить для віртуального Голобородька зі «Слуги народу». А не для реального президента України.

Маргарита Стеценко

Залишити відповідь