Середа, 24 Квітня, 2024
АвторськеАналітика

Справа Гандзюк як виборче дербі претендентів в президенти

У резонансній справі щодо вбивства відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк  «виплило» ще одне вельми цікаве прізвище. Головний підозрюваний у справі Владислав Мангер назвав замовником злочину Данила Доценка – високопоставленого генерала СБУ.

Принагідно зауважимо, що пан Доценко очолює так зване політичне охоронне крило СБУ – департамент «Т», ключова місія якого- захист національної державності. Примітно, що жодних доказів участі Доценка у справі Мангер не привів. Втім, прокуратура поки  що не оприлюднила доказів і на самого главу Херсонської облради – Мангера. 

В СБУ на заяву-звинувачення Мангера відреагували миттєво і емоційно. Зокрема, прес-секретар Служби безпеки Олена Гітлянська заявила наступне: «Шановні журналісти! Через велику зацікавленість заявою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера про причетність до нападу на Катерину Гандзюк керівника департаменту СБУ Данила Доценка – підкреслюю: заява Мангера, обґрунтовано підозрюваного в організації вбивства активістки Гандзюк викликає навіть не подив, а обурення. Вона є абсурдною, безпідставною і наклепницькою».

Також пані Гітлянська додала, що єдиною метою слів Мангера, «було прагнення нівелювати той великий обсяг доказової бази, яку проти нього зібрала Служба безпеки України, і домогтися передачі справи в інший правоохоронний орган». Натяк цілком зрозумілий: іншим органом, є Національна поліція, керівництво якої, за словами наших джерел у силових структурах, має “шлюбний виборчий контракт” з кандидатом в президенти Юлією Тимошенко.

Варто зазначити, що у пані Тимошенко давно є зуб на Доценка. Ще у вересні 2018 року заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв звинувачував Доценка у тому, що той нібито займався дискредитацією Юлії Тимошенко в інтересах чинного президента.

Нагадаємо, в кінці липня минулого року на Катерину Гандзюк напали і облили кислотою – від опіків постраждало близько 40% тіла. Кілька місяців Гандзюк перебувала на лікуванні в столичному опіковому центрі, проте врятувати її не вдалося. Вона померла 4 листопада 2018-го.

Хто такий Владислав Мангер? Мангер – голова Херсонської обласної ради з вересня 2016 року. Був членом партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, однак недавно повідомив, що припиняє своє членство в політсилі. Минулої суботи в «Батьківщині» заявили, що Мангера офіційно виключили з партії. Рішення прийняли на тлі звинувачень у його причетності до вбивства Катерини Гандзюк, які поширювали активісти. Про причетність Мангера до злочину неодноразово заявляв також і батько Катерини – Віктор Гандзюк.

Сам Владислав Мангер заперечує свою причетність до смерті активістки: «Я як людина  співчуваю горю сім’ї загиблої Катерини. Це велике горе для батьків і близьких. Я хотів би швидкого і чесного розкриття цієї справи. У той же час вважаю звинувачення, які звучать на мою адресу в зв’язку зі справою Гандзюк, безпідставними і голослівними».

Крім голови Херсонської облради, активісти звинувачують в причетності до злочину інших херсонських чиновників: голову місцевої облдержадміністрації Андрія Гордєєва і його заступника Євгена Рищука.

Відразу після появи інформації про вручення підозри Владиславу Мангеру, Рищук за власним бажанням тимчасово відсторонився від виконання службових обов’язків.

Відзначимо, що активісти вже давно закликають до покарання людей, винних, на їхню думку, у вбивстві херсонської активістки. На вихідних вони намагалися взяти участь у зустрічі Юлії Тимошенко з виборцями на Контрактовій площі і закликати політика до покарання винних у смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

В руках вони тримали плакати з прізвищем Владислава Мангера. Їх затримали правоохоронці, арешт в результаті привів до зіткнень між поліцейськими і мітингувальниками.

Справа про напад на Катерину Гандзюк викликала значний резонанс в Україні та за кордоном. Ще влітку 2018 го стало відомо, що у цій справі правоохоронці затримали п’ять осіб. Всі вони – учасники АТО в складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. У листопаді заарештували ще одного підозрюваного – Ігоря Павловського. Повідомлялося, що деякі із затриманих співпрацюють зі слідством і вже зізналися в скоєному.

У грудні 2018 року Юрій Луценко заявив про затримання ще одного підозрюваного на прізвище Левін, який, за словами генпрокурора, був ключовою фігурою в убивстві Гандзюк.

Цікавий нюанс. Нещодавно журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA: Перший») повідомили, що довірена особа Мангера- Андрій Мурашкін влітку 2018 за безцінь здав в оренду базу відпочинку на березі моря ключовому підозрюваному у вбивстві Гандзюк Олексію Левіну. Це сталося за тиждень до того, як Катерину Гандзюк облили кислотою. Випадковість?

Юрист-кримінолог Ганна Маляр в справі Гандзюк бачить чіткий політичний слід: «Чому система почала здавати підозрюваних співучасників вбивства Гандзюк? Тому що небезпека від активності небайдужих громадян перевищило вигоду, яку забезпечував політичним силам підозрюваний. У наших політичних реаліях дуже цінуються посадові особи, які в регіонах «забезпечують» голоси на виборах. Таких не здають, та ще й перед виборами. А ще є «цінні» люди, які в регіонах «збирають» гроші на вибори в партійну касу – цих теж не здають ».

«Політика і тільки політика, а, точніше – виборчий піар, і все», – так для «Голос-Infо» прокоментував ситуацію адвокат Мангера – Дмитро Ільченко. Він каже, що сторона захисту в цій «грі фарсу» участь приймає вимушено, але свою правоту доведе – якщо не в українських, то в міжнародних судах.

Залишити відповідь