Субота, 20 Квітня, 2024
АвторськеАналітикаПолітикаУкраїна

Битва за другий тур: соціологи “малюють” різні дані

Проти Центральної виборчої комісії (ЦВК) було подано 59 позовів, в 28 випадках ЦВК виграла справи. Про це днями  розповіла голова ЦВК Тетяна Сліпачук. Вона додала, що 16 з 59 позовів залишені без розгляду і тільки три – задоволені.

А тим часом з наближенням дати виборів на соціологічній ниві спостерігається неабияке пожвавлення. Дослідження громадської думки, що проводяться різноманітними компаніями, ростуть як гриби після дощу і часто є доволі суперечливими.

Хтось «виводить» до другого туру Юлію Тимошенко, інші — чинного президента Петра Порошенка. 

Традиційно «під вибори» народжуються і контори-одноденки, які штампують «дослідження» громадських думок як гарячі пиріжки. На цих товаришів і плодах їх діяльності ми не будемо акцентувати увагу, щоб не тиражувати «липу». Втім, навіть дані, які оприлюднюють компанії з ім’ям. теж необхідно ставити під сумнів, оскільки практично кожна соціологічна структура має свого фінансового донора в політичних колах. Наприклад, співзасновником досить відомої компанії «Социс» є головний стратег виборчої кампанії діючого глави держави – Ігор Гринів. Саме ця соціологічна структура оприлюднила днями свіжі дані електоральних симпатій. Згідно з результатами опитування (проведено в період з 5-10 березня) «Соціс» Володимир Зеленський є лідером симпатій серед тих виборців, хто обов’язково буде голосувати і визначився з власним вибором. За кандидата готові проголосувати 27,7% українців. На другому місці – Петро Порошенко з результатом 19,6%. За ним з істотним відривом йде Юлія Тимошенко. Лідера “Батьківщини” готові підтримати 14,8% виборців. У порівнянні з попереднім дослідженням Порошенко і Тимошенко втратили по 1-2%. І це при тому, що Порошенко потрапляє в серйозні скандали – чого тільки варта історія з корупцією в оборонці, а Тимошенко по кампанії йде досить рівно, хоча можливо і дещо втратила динаміку.

При цьому в «Социс» констатують, що у переважної більшості опитаних виборців немає сумнівів, що Петра Порошенка переоберуть на другий термін (23,9%). Його наздоганяє Зеленський (19,9%), а в перемозі Тимошенко переконані 13,2% виборців. Натяк зрозумілий? ..

На минулому тижні результати свого опитування оприлюднила і соціологічна група «Рейтинг», співробітники якої поспілкувалися з українцями в форматі «face to face» в період з 1-7 березня. За даними «Рейтингу» Володимира Зеленського підтримують 24,7% тих, хто вже визначився з вибором і твердо має намір голосувати, Юлію Тимошенко – 18,3%, Петра Порошенка – 16,8%.

Отож, як бачимо, ключова боротьба спостерігається за місце в другому турі. Якщо «Социс» виводить туди Порошенка, то «Рейтинг» – Тимошенко. Експерти з сарказмом поставилися до цієї ситуації. «Агентство «Социс »показало, що після серіалу Бігуса рейтинг Порошенка виріс. Як таке може бути? Дуже просто – просто виходить, що українцям дуже подобається, коли у них крадуть гроші з їхніх кишень. І особливо подобається, коли крадуть гроші, вкладені з кишень військових. Так, виходить саме так. Заради країни адже крадуть», – іронізує політолог Юрій Романенко.

Чимало експертів наразі висловлюють  побоювання, що нинішні соціологічні дербі  можуть перерости в «війни» екзит-полів, що згодом кине тінь на легітимізацію результатів народного волевиявлення.

«Існує проблема, що дуже часто екзит-поли використовують з метою захисту фальсифікацій виборів або з метою спроби оскаржити результати. Наприклад, в горезвісному 205 окрузі в Черкасах (на парламентських виборах 2012 року, – Ред.) було близько шести екзит-полів. При цьому, тільки два з них дали точні дані, в межах похибки, а інші давали абсолютно протилежні результати», – зазначає голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель. За його прогнозами, на президентських виборах 31 березня також будуть спроби озвучувати фейкові екзит-поли, «але авторитетні компанії планують об’єднати зусилля і провести екзит-пол консорціумом соціологічних організацій». Саме результатам цього екзит-полу, на переконання пана Кошеля можна довіряти, як можна довіряти і екзит-полам, які проводять провідні телевізійні канали, оскільки вони не стануть жертвувати своєю репутацією для того, щоб давати неправдиві або перекручені результати. «У будь-якому випадку, я думаю, що цифрам, які нам надасть консорціум відомих авторитетних соціологічних організацій, можна буде довіряти», – резюмує керівник КВУ.

В цілому, експерти, з якими поспілкувався  «Голос-Інфо», сходяться на думці: навіть у разі прогнозованих «змагань» екзит-полів результати виборів президента будуть визнані як українським, так і світовим співтовариством, а серйозних «підрахункових» потрясінь бути не повинно. 

Залишити відповідь