П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Авторське

«Будьте ласкаві оплатити проїзд!» А як?

Після запуску е-квитка – хоч поки що і в тестовому режимі – ситуація з оплатою проїзду в громадському транспорті Києва стала дуже неоднозначною. Здавалось би, більше можливостей оплатити проїзд – а практика часто показує зовсім іншу картину: чимало пасажирів скаржиться, що валідатори часто або вимкнені, або відсутні, при цьому в салоні нема кондуктора… А якщо прийдуть контролери, що їм сказати? І наскільки відповідає дійсності версія, що таким чином працівники «Київпастрансу» протестують проти затримок зарплати?

В.о. директора з транспорту КП «Київпастранс» Сергій Литвинов версію про саботаж із боку працівників не підтвердив. «На сьогоднішній день на підприємстві існує проблема з укомплектування штату контролерів-касирів, – визнав він. – Тому в разі відсутності контролера-касира в рухомому складі обов’язки ввести реалізацію квитків пасажирам на маршрутах покладені на водіїв, які здійснюють продаж квитків безпосередньо на зупинці». Також він додав, що пасажири мають можливість придбати квитки на проїзд не лише у контролерів-касирів і водіїв, а заздалегідь на деяких зупинках громадського транспорту – ось тут.

Один користувач Фейсбуку запитує: «Як бути на зупинках швидкісного трамвая, де немає турнікетів, і в самих трамваях немає валідаторів? Теж відмовлятися від оплати? Чи, може, доїжджати до Потапова, там валідувати картку і їхати наступним трамваєм? ?». На це Сергій Литвинов відповів: «Наразі всі зарежимлені станції швидкісного трамвая приєднані до загальноміської автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів. На станціях швидкісного трамвая, де відсутні турнікети, пропонуємо пасажирам скористатись доступним способом оплати проїзду масами – паперовим квитком». Ну що тут скажеш…

Що ж до контролерів, то «з контролерами-касирами та контролерами пасажирського транспорту проводяться навчання щодо використання електронного квитка в наземному громадському транспорті міста Києва».

Грубо кажучи, е-квиток – поки що дуже опційна річ. І люди, котрі зопалу повністю відмовляються від оплати готівкою, практично роблять це на свій страх і ризик. Оскільки до 1 листопада електронний квиток офіційно лише тестується, він не вважається повноцінною альтернативою кондового паперового квитка.

На жаль, це доводиться враховувати в київських реаліях.

1 коментар

  • Суть в том, что оператором Е-квитка является КП ГИОЦ. И соответственно все деньги собирают тоже они.

    Разумеется это отстраняет КПТ от кормушки и муток с черным налом. Вот они и саботируют внедрение электронного проездного, как могут.

Залишити відповідь