Неділя, 19 Травня, 2024
АвторськеСуспільствоУкраїна

Що слід враховувати, збираючись проголосувати не за місцем реєстрації

Соціологи нарахували майже 7 мільйонів українців (з урахуванням ВПО), котрі фактично проживають не там, де зареєстровані. Тому питання голосування там, де зручно, а не там, де виборча комісія чекає тебе за замовчуванням, для нас дуже актуальне. Проте самого бажання голосувати там чи там наразі недостатньо. Є кілька моментів, які слід враховувати, збираючись виконати свій громадянський обов’язок поза місцем реєстрації.

Змінити виборчу дільницю онлайн наразі неможливо. Хоча чутки і стверджують протилежне. Вони виникли через можливість перевірити свої дані у списку виборців тощо на офіційному сайті Державного реєстру виборців. Однак поки що згідно до чинного законодавства для зміни виборчої дільниці виборець має звернутись особисто до відділу ведення реєстру виборців.

Часу на це відведено набагато менше, ніж перед першим туром виборів: 15 квітня о 18.00 вікно можливостей зачиниться, і 16 вже друкуватимуть остаточні списки.

Слід враховувати, що свідомих громадян у нашій країні набагато більше, ніж працівників у відділах ДРВ, тому черги неминучі. І з кожним днем, якщо не годиною, їх довжина зростатиме. Тому краще відразу множити очікуваний час, який буде проведено у черзі, на невідомий коефіцієнт. У крайньому разі бути готовим провести тут цілий день.

Нюанс: якщо ви зазвичай живете за адресою, вказаною в паспорті, але в день виборів перебуватиме деінде, краще зверніться до відділу за місцем реєстрації. А якщо не проживаєте за цим місцем постійно, ідіть до найближчого органу ведення реєстру виборців.

Стоячи в черзі, слід враховувати, що за теорією великих чисел серед присутніх можуть затесатись і ваші політичні опоненти. А оскільки вам із цими людьми перебувати в замкненому просторі невідомо скільки, краще утриматися від розмов на політичні теми. (Практика показує, що рано чи пізно все одно такі розмови почнуться, оскільки фокус уваги всіх присутніх – на тому, заради чого вони сюди і прийшли. Але бодай спробувати варто.)

Нема особливого сенсу заповнювати бланк заяви із зазначенням виборчої дільниці або адреси, за якою хочете проголосувати, доки ви стоїте в черзі: навіть якщо ви вже це робили перед першим туром і пам’ятаєте, що в якому відмінку треба писати, часу вам це не заощадить, бо сидіти в кабінеті доведеться, доки працівник/ця не внесе всі ваші дані в систему.

Перелік документів, які посвідчують особу, дуже короткий: паспорт громадянина України,  тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення військовослужбовця, військовий квиток. Усі інші посвідчення і паспорти не розглядаються, і на виборах також не розглядатимуться.

А ось документи, що обґрунтовують зміну місця голосування, не регламентовані. Це може бути довідка з місця роботи, трудова книжка чи трудовий договір, довідка з місця навчання, договір про оренду квартири, документи на володіння нерухомістю, путівка в санаторій чи виписка з лікарні, документ про відрядження, квитки на літак чи поїзд, свідоцтво про шлюб, народження або шлюбний договір – що завгодно, що можна підшити до справи доведе, що ви маєте підстави хотіти голосувати саме тут. Причому можливі традиційні «перегини на місцях»: у деяких провінційних відділах ДРВ із виборців вимагають довідку лише певного зразка тощо. Зазвичай скарги благотворно діють у таких випадках. Просто треба бути готовим відстоювати свої права навіть на такому рівні.

Залишити відповідь