П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаСкандалУкраїна

Кримінальна відповідальність за ролик, у якому Зеленського збила вантажівка: чи це можливо?

Поаплодуймо: спочатку Зе-команда поширювала текст листівок проти самого Зе, скаржачись на тих, хто їх поширює, але тепер пішла ще далі і розмістила на своєму сайті ролик, у якому їхнього кандидата збиває вантажівка. Це особливо дивно виглядає, якщо врахувати, що видалення цього ролика з соцмереж так добивається штаб Зеленського. Але далі починається ще цікавіше.

«За результатами моніторингу соціальних мереж Національною поліцією виявлено факти розповсюдження відеоролика, в якому одного з кандидатів на посаду президента України нібито збиває вантажівка, – повідомила прес-служба Нацполіції. – Наразі триває перевірка, в рамках якої поліція з’ясовує обставини появи цього відео та осіб, причетних до його замовлення, виготовлення та розповсюдження. Також готується офіційний запит до представників адміністрації соцмереж, які поширили це відео, – з метою його видалення». Виходить, що Зе-команда причетна якщо й не до виготовлення (хоча деякі фахівці з піару впевнені, що це якраз технологія самих Зе), то як мінімум до розповсюдження цього ролика. І про всяк випадок ми поширимо його саме з їхнього сайту.

Отже, Зе-команда офіційно перелякалася, побачивши цей ролик на каналі свого суперника. Пропустивши лише дві коми, вона написала на своєму сайті: «Не зрозуміло, Петро Олексійович насолоджується кадром, як фура збиває Володимира Зеленського, або може він отримує задоволення від білої доріжки, яка з’являється після… Що буде завтра? Зрозуміло одне: наша команда порекомендує Володимиру посилити охорону». Охорона Зеленського  – це взагалі окреме питання, ми ж зупинімося на тому, що Головним слідчим управлінням Нацполіції за фактом розповсюдження відеоролика за участі кандидата в президенти відкрито кримінальне провадження – за ч.1 ст. 346 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча).

Щодо погроз твердження дуже неоднозначне. Багато користувачів соцмереж сприйняли сюжет ролика зовсім не як замах на вбивство. «До чого тут Порох? Наркотики погублять великого артиста! Треба йому позбуватися згубної залежності, доки не пізно!», – написав один коментатор. «Ось цікаво, а куди весь час іде цей хлопчик? Кудись іде, іде, по боках не дивиться. Нічого дивного, що під вантажівку потрапив. У нього, вочевидь, синдром розсіяної уваги», – додав інший.

Насильством зазначений ролик також назвати можна лише з великою натяжкою. Хіба що якщо виходити з того, що Зеленський – віртуальний персонаж.

Але найпрекрасніше в цій історії зауважив Аркадій Бабченко (мабуть, немає потреби нагадувати, хто це такий). У Фейсбуці він написав про те, як порився в ККУ – стверджує, що у нього це зайняло рівно три хвилини, і радить Арсену Авакову теж якось це зробити – і здивувався.

Світлина від Аркадий Бабченко.

«Я зараз навіть не буду про те, що погроза вбивством повинна оцінюватися як реальна, – написав він. – І відбуватися навмисне. Це основи юриспруденції. Це в усьому світі так. Це просто, блін, ази.

Я навіть не буду про те, що, відповідно до коментарів до статті, загроза осіб, перелічених у пункті першому, повинна бути помстою за їхню службову діяльність. Вчинення таких дій на підставі особистих неприязних відносин СКЛАДУ ЦІЙ СТАТТІ НЕ УТВОРЮЄ.

Я просто наведу цей пункт 1 статті 346 ККУ, за якою і відкрито кримінальну справу.

Погроза вбивством, заподіянням шкоди здоров’ю, знищенням або пошкодженням майна, а також викраденням або позбавленням волі щодо Президента України, Голови Верховної Ради України, народного депутата України, Прем’єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Голови чи судді Конституційного Суду України або Верховного Суду України чи вищих спеціалізованих судів України, Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Голови Рахункової палати, Голови Національного банку України, керівника політичної партії України, а також щодо їх близьких родичів.

Пункт перший наводить список осіб, загроза щодо яких утворює склад статті.

Керівником партії “Слуга Народу” всюди вказано Івана Баканова. Ну як всюди. Сайту у партії немає – в якості офіційного вказано сайт Зе! Команди. У всякому разі, саме під керівництвом Івана Баканова партія “Слуга Народу” висунула Зеленського кандидатом. Крайнє інтерв’ю Івана Баканова мені вдалося знайти від 16 березня і там він чітко вказаний як голова партії.

Тобто Володимир Зеленський – не є головою або керівником партії “Слуга Народу”.

Перелік осіб, загроза щодо яких становить склад ст. 346, зазначено в пункті першому. Можете прочитати його самі. Я разів п’ять перечитав.

Цей перелік є вичерпним.

Ніяких інших тлумачень він не допускає.

Зеленський не є керівником партії.

Про кандидата в Президенти в списку немає ні слова.

Можна тоді дізнатися, ким, на думку МВС, є Володимир Зеленський, раз МВС заводить справу за ст. 346 п.1?

Президентом? Головою Верховної Ради? Генпрокурором? Головою рахункової палати? Їхнім родичем?

Арсене Борисовичу. Скажіть, ким Вам у Вашому уявленні є Зеленський? І як це співвідноситься з законом, який Ви повинні знати? Ну, нібито передбачається, що поліція і слідчі органи знають закон. Ну як то ось так повелося в світі.

ВИБОРІВ ЩЕ НЕ БУЛО!»

https://ze2019.com/assets/img/stickers/sticker9.png
Дивно, але це також зображення з сайту Зеленського.

Що ж, заварилася каша, яку комусь доведеться їсти, і навряд чи він отримає насолоду від цього процесу. Чи можна спустити справу на гальмах? «Будь-які відомості, які потрапляють до слідчого, мають бути внесені на підставі статті 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань, – пояснив на наше прохання адвокат Юрій Рожков, партнер ЮК “Альянс Правових Сил”. – Тобто після того, як слідчий отримує заяву про скоєння кримінального правопорушення, він протягом 24 годин повинен внести відомості до ЄРДР. Далі він аналізує наявність доказів, які доводять або спростовують наявність ознак кримінального правопорушення в заяві. Допитує свідків, направляє запити, збирає інформацію. Якщо слідчий вбачає ознаки кримінального правопорушення, він повинен направити зазначене кримінальне правопорушення з обвинувальним актом до суду. Якщо ж слідчий не виявив ознак кримінального правопорушення, то він на підставі статті 284 КПК України має право закрити це кримінальне провадження».

Чи було внесено справу про злощасний ролик до реєстру, потрібен доступ до ЄРДР. Його наразі має лише слідчий чи прокурор. Тому поки що доведеться запастися попкорном і подивитися, як розвиватимуться події.

А вони розвиватимуться дуже стрімко. Далі буде неодмінно.

1 коментар

Залишити відповідь