Вівторок, 23 Квітня, 2024
ЕкологіяСвітЦікаве

Риба-Ктулху, жук Грета і кишенькова акула. 11 тварин, яких відкрили у 2019 році

Вчені відкривають нові види тварин і рослин практично щодня. Найчастіше виявляють невідомих комах (цей клас відрізняється найбільшим біорізноманіттям), але нерідко трапляються нові риби, рептилії, птахи і навіть ссавці – особливо з віддалених і погано вивчених куточків планети.

Подібні відкриття роблять не тільки під час експедицій, а й після вивчення музейних колекцій, стародавніх скам’янілостей, а іноді – в результаті генетичних тестів, коли близькі види складно відрізнити один від одного.

Загалом науці відомо близько 2 мільйонів видів живих організмів: тварин, рослин і грибів. Однак, за підрахунками вчених, ще більше різновидів (близько 6 млн) досі не траплялися біологам і тільки чекають свого відкриття.

Ось кілька найдивовижніших створінь, вперше виявлених або описаних в минулому 2019 році.

1. Кишенькова акула

Карманная акула (Mollisquama mississippiensis)

Ця невелика рибка – лише 14 см у довжину – трохи схожа на кашалота, але насправді це так звана кишенькова акула. Її виловили в Мексиканській затоці ще в 2010 році, але тільки через дев’ять років офіційно визнали новим видом.

Кишеньковою вона називається зовсім не через свій розмір, а через два заглиблення (кишені), розташованих по обидва боки тіла, біля грудних плавців.

2. Рогата агама

Ящерица (Acanthosaura phuketensis)

На популярному у туристів таїландському острові Пхукет майже не залишилося необжитих місць, однак і там іноді знаходять нові види тварин.

Нещодавно на дереві в місцевому лісі виявили мальовничу ящірку з сімейства агамових, яку так і назвали – “пхукетська рогата деревна агама”.

3. Лисокіт (він же – котолис)

Котолис

Такі пухнасті красені завдовжки приблизно 90 см мешкають на Корсиці. Місцеві жителі давно називають цих диких котів “котолисами” за масивний смугастий хвіст з чорним кінцем.

У минулому році вченим нарешті вдалося зловити кілька особин і вивчити їхню ДНК – з’ясувалося, що це й справді невідомий науці вид котячих. Щоправда, жодного стосунку до лисиць корсиканська тварина не має: його найближчий родич – дикий африканський степовий кіт, предок домашніх котів.

4. Жук Грета

Жук Грета (Nelloptodes gretae)

Цього крихітного жучка-шкідника (лише 1 мм в довжину) привезли з Кенії ще наприкінці 1960-х, але понад півстоліття він зберігався у музеї в Лондоні невивченим. І тільки в минулому році співробітник музею Майкл Дарвін виявив, що комаха належить до раніше невідомого виду.

Дарвін вирішив назвати його Nelloptodes gretae – на честь шведської екоактивістки Грети Тунберг.

5. Риба-Ктулху

Сомик Ancistrus kellerae

У річках Амазонії вчені виявили відразу шість нових видів сомиків-анцистрів, які трохи нагадують морське чудовисько Ктулху з творів письменника Роберта Лавкрафта.

Як уточнюють біологи, страхітливі щупальця є тільки на голові у самців і слугують для привернення уваги самиць.

6. Черв’як-каменеїд

Червь-камнеед Lithoredo abatanica

Цей дивний молюск відноситься до родини Тередових або “корабельних черв’яків”, які отримали таку назву за те, що живляться деревом – особливо корабельним лісом, проїдаючи в ньому глибокі діри.

Однак цей щойно відкритий вид мешкає в прісних водоймах на Філіппінах – і, схоже, харчується камінням. Як саме це відбувається, вчені поки що не розуміють. Можливо, бактерії, які живуть в його травному тракті, здатні розщеплювати вапняк і виробляти поживні речовини.

7. Окулярний квіткоїд

Миниптица Passeriformes: Dicaeidae

Ця крихітна пташка живе на Борнео – єдиному в світі острові, розділеному між трьома державами: Індонезією, Малайзією і Брунеєм.

Новий вид квіткоїдів харчується переважно омелою і отримав назву “окулярний” через характерні білі відмітини над і під очима.

8. Веселкоголов

Радужноголовая змея Parafimbrios lao

Це не дефект фотографії – голова цього вужа дійсно вкрита плямами кольорів веселки, за що журналісти вже прозвали його Зіггі Стардаст.

Змію знайшли в карстових скелях на півночі Лаосу і спочатку вирішили, що веселкоголов живе тільки там. Проте відтоді його виявили ще в одному місці, що підвищує шанси цього виду на виживання.

9. Шерстистий нетопир

летучая мышь Murina kontumensis

Новий вид кажанів, голова та плечі яких вкрита довгою густою шерстю, знайшли у В’єтнамі.

Як вже згадувалося раніше, біологам нечасто трапляються невідомі науці ссавці, однак кажани – в деякому сенсі виняток. Ряд рукокрилих надзвичайно різноманітний і нараховує понад 1300 видів.

10. Тритон-клінгон

Ящерка Tylototriton anguliceps

А цього мальовничого чорно-червоного тритона виявили в провінції Таїланду Чіанграй.

Журналісти одразу порівняли його з расою клінгонів з фантастичного всесвіту кіносаги “Зоряний шлях”.

11. Котоокий кардинал

Пучеглазая рыба Siphamia arnazae

Променепері риби також збагатилися в цьому році новим видом.

Широка темна смуга, яка вертикально проходить через зіницю, надає очам цієї риби схожість з котячими.

Залишити відповідь