Четвер, 25 Квітня, 2024
Інформаційний фронтНа росіїУкраїна

Як українська контррозвідка розвела фсб, і до чого тут розслідувач Грозєв

У дусі старих радянських бойовиків фсб в понеділок повідала «карколомну» історію про те, як вони «переграли» українські спецслужби та зірвали спробу викрадення російських бойових літаків. «Викрито і припинено операцію Головного управління розвідки Міноборони України, що курується спецслужбами НАТО», – набивали собі ціну феесбешники.

За їхньою версією, українські розвідники, «діючи від імені політичного керівництва», намагались завербувати за гроші та гарантії набуття громадянства однієї з країн ЄС російських військових льотчиків, передає “Західний інформаційний фронт”.

«Українська розвідка намагалася спокусити наших льотчиків грошима та громадянством однієї з країн Євросоюзу. Торг розпочався з мільйона доларів, завершився на двох. Льотчикам обіцяли, що їхні дружини та діти теж будуть переправлені за кордон. Вони повинні будуть під час бойового вильоту направити і посадити свій літак на український військовий аеродром. А ЗСУ підіграють їм, імітуючи перехоплення літака, що викрадається. В якості об’єктів для викрадення розглядалися Су-24, Су-34 і навіть стратегічний ракетоносець Ту-22М3», – описує передісторію російське видання «МК».

Але російські пілоти на провокацію не піддались, а повідомили «кого треба». Тож фсб поспішило відрапортувати, що вони не тільки зірвали операцію «української розвідки», а й «отримали відомості, які допомогли завдати вогневого ураження низці українських військових об’єктів».

В якості доказів рашапропагандони змонтували цілі фільми (які прокрутили на каналах «звєзда» і «росіся 24». Останній продемонстрував фрагменти листування, яке нібито належало… відомому журналістові-розслідувачу проєкту «Bellingcat» Христо Грозєву.

За версією ФСБ, пан Грозєв знайшов двох дівчат, які зустріли у Липецьку кур’єра з Москви. ФСБ стверджує, що той віз аванс для льотчика ($4 тис.), який нібито погодився викрасти літак для України. Штурмана літака нібито мали отруїти клофеліном (щоб він не завадив викраденню), цілу коробку якого також передали зі столиці.

У сюжеті показані кадри оперативної відеозйомки з розповіддю координатора кур’єрів на ім’я Дінар, якого оперативники ФСБ затримали у його квартирі у Казані.

«Насправді у мене велика злість до Христо Грозєва. Можу пояснити, чому. Я йому все-таки довіряв як людині, що він ніколи не підставить мене… Саме тому я з легкістю погодився на все це, тому що був цілком упевнений у тому, що нікому нічого не загрожує. Я не думав, що там настільки чорна справа», – сказав юнак.

Як припускають російські ТГ-канали, тепер Грозєв із великою вірогідністю потрапить під статтю за тероризм, «а там і доля Скрипалів очікується». Мабуть, мається на увазі, що його можуть так само отруїти російські спецслужби у якості помсти.

Звісно, що сам Христо Грозєв у розмові з «Радіо Свобода» заперечив свою участь у будь-яких операціях спецслужб. За його словами, команда «Bellingcat» знімала документальний фільм-розслідування про те, як ФСБ та українські спецслужби ведуть гру, намагаючись обдурити один одного. Незабаром, як повідомив Грозєв, це розслідування має бути опубліковане.

Згодом у себе в Twitter Грозєв розповів подробиці «операції», яку назвав «однією з найшаленіших контр-контррозвідувальних операцій усіх часів».

  • Традиційно поєднуючи сфальсифіковані «докази» з вільно інтерпретованими фактами, ФСБ також звинуватила особисто мене у причетності до змови із захоплення літаків (на фото: повністю сфальшоване повідомлення, звісно ж, у мене ніколи не було британського номера)», — написав він.

Грозєв нагадав, що в квітні 2022 року в Україні ухвалили закон про винагороду за добровільну передачу ЗСУ бойової техніки держави-агресора. Він повідомив, що українські оперативники вирішили звернутися до російських льотчиків із пропозицією, виходячи з цього закону. Тоді ж про цю ініціативу дізналася команда Bellingcat і почала знімати про це документальний фільм.

За словами розслідувача, насправді операція була серйозною помилкою для фсб. В якийсь момент тон переговорів між українськими вербувальниками і росіянськими льотчиками змінився. Також один з них раптом заявив, що замість дружини хоче вивезти з країни свою коханку.

Грозєв каже, що за 5 хвилин з’ясував, що «коханка» працює на фсб. Про те, що до діалогу підключились російські контррозвідники, зрозуміли і українці. Почалася подвійна гра.

Наші згодовували росіянам купу «дези»: про системи ППО, аеродроми та ін. Натомість росіяни неакуратно порозкривали особи десятків російських офіцерів контррозвідки, їхні методи роботи та агентів під прикриттям.

Щойно у фсб це зрозуміли, одразу ж поспішили повідомити про цю «круту спецоперацію», повернувши усе на свою користь – типу, хто перший розповів, той і переможець. Але «не все так однозначно»…

Схоже, що розслідуванням про цю «спецоперацію» журналіст уже встиг добряче насолити у московії. Адже на увесь світ може відкритись, як працюють феесбешні «спєци», і як їх водять за носа. І тепер Грозєву справді варто остерігатись дій російських спецслужб.

Раніше директор СЗР Сергій Наришкін заявляв, що «Bellingcat» потрібна для тиску як на якусь країну, так і на фізичних та юридичних осіб. І що СЗР має інформацію про те, хто керує цим проектом нібито журналістських розслідувань, в якому є й колишні співробітники спецслужб, зазначав Наришкін. Минулої осені росіянці внесли «Bellingcat» у реєстр іноземних агентів, журналісти-розслідувачі оскаржили це через суд, але в лютому цього року суд підтвердив законність такого маркування.

Російські медіа кілька годин смакували феесбешне повідомлення, описуючи  деталі цієї операції. Щоправда, потім їх як обрубало. І лише одне ЗМІ – «Медуза» – розмістило у своєму матеріалі застереження: «Під час війни неможливо оперативно перевірити інформацію, яку розповсюджують офіційні представники сторін конфлікту, особливо якщо йдеться про спецслужби. Будь ласка, ставтеся до неї обережно».

Залишити відповідь