П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АналітикаВійнаНа росіїУкраїна

Мобілізація в росії не вплине на хід війни

За словами експертів, низька якість підрозділів, створених до цього часу добровольцями та найманцями дозволяє оцінити, якої якості буде бойова сила створена з примусової мобілізації

Мобілізація в росії не вплине на хід війни в Україні цього року і не покращить здатність Росії підтримувати вторгнення в наступному році. Як пише у спецвиданні Американський інститут вивчення війни, путін навряд чи подолає фундаментальні проблеми, пов’язані зі створенням боєздатних підрозділів. Так звана “часткова мобілізація” створить додаткову армію, але та буде неефективною та вартуватиме керівництву країни значних соціальних та політичних витрат, передає “Польське радіо”.

За словами експертів, низька якість підрозділів, створених до цього часу добровольцями та найманцями дозволяє оцінити, якої якості буде бойова сила створена з примусової мобілізації.

Аналітики зазначають, що російські збройні сили не створили умов для ефективної масштабної мобілізації і принаймні з 2008 року не будували резервну силу, необхідну для раптового збільшення армії. У минулому році Путін вже робив щонайменше чотири спроби мобілізації, які вичерпали пул доступних, талановитих та готових до боротьби резервістів.

В останні десятиліття росія відійшла від моделі, заснованої на призовниках, і перейшла до змішаної моделі, враховуючи солдатів-призовників та солдатів-контрактників. Це супроводжувалося скороченням у 2007-2008 рр. період обов’зякової базової служби. А це  означає, що поточні резервісти, яким ще не виповнилось 30 років, мають значно коротшу тривалість підготовки.

З іншого боку, протести та небажання мобілізації є відображенням невдач путіна в підготовці російського суспільства до великої війни. Перед повномасштабним вторгненням чиновники та пропагандисти Кремля до останнього висміювали можливість нападу, і навіть деякі російські солдати здавалися здивованими, коли їх відправили на справжню війну, оскільки вони думали, що вони беруть участь у навчаннях. Влада все ще описала війну як “спеціальну військову операцію”.

«Інформаційні невдачі Путіна в цьому питанні особливо важливі, оскільки на російських землях немає українських чи натівських солдатів, або будь-якої іншої загрози для влади Росії. Фактори, які підживлювали мобілізацію в попередніх війнах Росії, просто відсутні в цій агресивній війні, тому путіну нічого запропонувати суспільству», – резюмує інститут вивчення війни.

Залишити відповідь