Четвер, 25 Квітня, 2024
Військові злочинціНа росіїРуzкій мірСвіт

Рашисти готові спільно з Іраном повоювати за Південний Кавказ

Зважаючи на відсутність успіхів у росіянських військ на українському фронті, кремль вирішив повернутись до старої перевіреної тактики кількох паралельних конфліктів у різних точках. Сьогодні для цього чи не найбільше підходить нестабільна ситуація на Південному Кавказі, повідомляє ЗІФ.

Рашапропагандисти вже запустили тезу про те, що «Захід відкриває новий фронт проти росії на Кавказі, і москва повинна об’єднатися з Тегераном для протидії цій загрозі».

– У Варшаві сформована спеціальна воєнізована організація для дестабілізації Північного Кавказу. В Одесі британська ПВК разом з СБУ готовить нову воєнізовану структуру для дій на півдні росії, – заявив на одному з пропагандистських токшоу російський політолог семен багдасаров.

Тож, за його словами, потрібно не допустити створення нового плацдарму на російських кордонах, і це знову ставить питання Південного Кавказу. При чому, вирішувати його росії варто через консолідацію зусиль з Іраном.

Адже, за словами багдасарова, Тегеран також не зацікавлений у появі натівської структури в цьому регіоні. «Адже вони вже підтримують сепаратистів на півночі Ірану, і те саме буде в нас на півдні. Отже, наші інтереси збігаються… Формат переговорів буде таким: беруть участь Росія, Іран та дві сторони, що конфліктують. Не хочете? Тоді змусимо. Але зараз ми ще не робимо цього, часто чекаємо, коли нас першими ударять», – фантазує рашаполітолог.

Дві сторони – це Вірменія та Азербайджан, які ніяк не можуть домовитись про Нагірний Карабах. Відомо, що Баку має впливового союзника в регіоні – Анкару. Натомість Єреван мав позірну підтримку з москви. Щоправда, воювати на боці Вірменії ані російські військові, ані представники напіврозваленого ОДКБ не збираються.

Але повністю втрачати свою присутність у регіоні росіянці, звісно, не хотіли б. Щоправда, далі агресивних фантазій у них справа поки що не йде.

– Договір між двома ворогуючими південно-кавказькими державами має відображати наші стратегічні інтереси та надавати нам особливі права! Ми маємо на це право. Ми 200 років вкладали величезну кількість коштів туди… І що ми бачимо? Пашинян обговорює з Держдепартаментом, як здійснюватиметься контакт між Баку та Степанакертом? А при цьому в Карабаху наші миротворці…, – розпачав багдасаров.

Тим часом Вірменія (можливо, таким чином засвідчуючи свою прихильність до москви) почала відігравати важливу роль у постачанні іранської зброї до рф. За останні місяці декілька іранських вантажних літаків прибули до росії через Єреван, імовірно, доставивши безпілотники «шахед», які активно застосовуються для атак на українські міста, пише New Eastern Europe.

Раніше США вже попереджували Вірменію про небезпеку співпраці з рашистами та іранським режимом, у тому числі й під час візиту директора ЦРУ восени. Однак наразі немає інформації про припинення цих стосунків. Можливо тому, що Єреван ще по-справжньому не відчував західних санкцій за допомогу рф та Ірану, на відміну від, скажімо, білорусі.

Ситуація на Південному Кавказі зараз доволі цікава. З одного боку, росія намагається добитись примирення між Азербайджаном та Вірменією, а з іншого обидві країни, здається, більше довіряють американським посередникам (наприклад, держсекретареві Ентоні Блінкену). І росію це помітно дратує, тому вона використовує іранський фактор в іграх на Південному Кавказі. Таку думку в коментарі сайту Vzglyad.az висловив директор Інституту світової політики Євген Магда.

За його словами, варто звернути увагу на низку важливих моментів.

По-перше, навряд чи Вірменія здатна створити якийсь військово-політичний альянс з Іраном – це знищило би Пашиняна як політика, який проявив стійкість навіть в умовах 44-денної війни і пошуку компромісів з Азербайджаном.

По-друге, недооцінений фактор Каспійського моря та каспійської нафти, яка через перший нафтопровід в обхід росії (Баку-Тбілісі-Джейхан) потрапляє в Ізраїль та може постачатись і на ринок ЄС.

По-третє, ОДКБ, яка зображала з себе альтернативу НАТО, мертва. Її вразливість ми побачили, коли Пашинян на саміті у Єревані відмовився підписати декларацію про пошуки миру на Південному Кавказі. В організації залишилась тільки Білорусь, інших там уже немає.

Тож у нинішній ситуації, переконаний Магда, москва готова піти на будь-які кроки, аби інтернаціоналізувати конфлікт.

– росії потрібна певна компенсація того, що вона зазнає поразки в Україні. Тому я не виключаю припливу десятків тисяч російських громадян на територію Вірменії та Грузії. Не виключаю і того, що там будуть дуже «несподівані» протести, спрямовані проти чинної влади. росія мусить показати своїм громадянам, що вона може чогось досягти, тож вона не зупинятиметься ні перед чим. Я думаю, що чим швидше Азербайджан і Вірменія зможуть порозумітися і укласти мир, тим буде краще для всіх, – вважає експерт.

На думку Євгена Магди, мир між Вірменією та Азербайджаном означатиме і кінець присутності рф у регіоні Південного Кавказу. Вона просто буде змушена піти з Гюмрі, і не лише прибрати своїх миротворців із Карабаху, а й піти з окупованої території Грузії. Адже росія окупувала 20% території цієї країни.

Залишити відповідь