П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВійнаВоєнний станПолітикаСвітСуспільствоУкраїна

Сполучені Штати ніколи не допустять програшу України

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький написав у статті, опублікованій американським Wall Street Journal, що “Сполучені Штати ніколи не дозволять Україні впасти”. Глава уряду додав, що в контексті допомоги Україні він більше хвилюється за західноєвропейських партнерів і друзів, які були менш терплячими, ніж про США, передає Польське радіо.

За даними видання Wall Street Journal, США та європейські країни сподіваються, що український контрнаступ цієї весни, підтриманий, серед інших, західними танками зможуть внести корективи у присутності Росії на території України. Однак, якщо “союзники України бачать спосіб покласти край війні, то плану, як цього досягти, у них наразі нема”, пише “WSJ”.

«Багато прихильників України зосереджені на короткостроковому пріоритеті: шаленій боротьбі, щоб знайти достатньо боєприпасів для Києва, щоб стримати Росію на сході України, і запастися засобами для блискавичного контрнаступу», пише газета. Він додає, що набагато ймовірніша затяжна війна на виснаження, яка триватиме роками.

«Є загальна згода, що Україні слід надати засоби для стримування майбутнього російського вторгнення, або як частину НАТО, або в якомусь пакті з альянсом», – зазначає американська газета. Водночас нагадує слова президента Франції Еммануеля Макрона про застереження від «приниження» Росії та закликає до мирних переговорів між сторонами.

Як зазначає видання, західні дипломати кажуть, що і президент України Володимир Зеленський, і путін бачать надію на перемогу. Поки що жодна сторона не висловила зацікавленості в розгляді миру, і мало вказівок на те, що це скоро зміниться.

Хоча економічні санкції послаблюють Росію, на думку деяких західних політиків, вона почувається краще, ніж очікувалося.

«Російська економіка не зазнала колапсу, як багато хто прогнозував, частково завдяки підтримці Китаю та продовженню закупівлі нафти в Індії та інших країнах», зазначає газета. Недавні візити китайського лідера Сі Цзіньпіна до Росії також мали на меті запевнити путіна в необхідності продовження війни.

«Навіть оснащені сучасною зброєю українські сили навряд чи здобудуть вирішальну перевагу на полі бою, достатню для того, щоб Київ вимагав повернути всю цю землю», – кажуть дипломати, яких цитує газета.

«Боротьба за контрольований Росією Донбас, де сильніше закріплені сили Москви, ймовірно, буде набагато складнішою. Нещодавнє кровопролиття під містом Бахмут, коли кожна сторона зазнала великих втрат за невелику територію, здається більш типовим для майбутньої війни», – додає «WSJ».

На думку газети, союзники України могли б зробити більше, щоб допомогти країні, що бореться, але це викликає суперечки.

«Британія та Польща знаходяться в авангарді у просуванні більш потужного озброєння, наприклад, британці надають зброю більшої дальності, а Польща обіцяє невелику кількість реактивних винищувачів», пише газета. «Сполучені Штати побоюються, що будь-який крок буде розцінено як ескалацію з боку путіна, який має ядерну зброю», — додає він.

Дехто на Заході бачить війну в Україні як ключову подію не лише для цієї країни чи Європи, а й для світової демократії, яка нібито є для них мобілізаційною.

«Усі, з ким я розмовляю в усьому світі, вважають, що це в основному боротьба за цінності, у які ми віримо, за демократію, верховенство права, територіальну цілісність, за свободу», — цитує прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака WSJ.

Союзники вважають свій нинішній курс, хоч і невизначеним, єдиним прийнятним варіантом, оскільки прагнення Китаю встановити контроль над Тайванем ховаються в тіні України.

Залишити відповідь