Субота, 20 Квітня, 2024
ВажливеЕксклюзивПолітика

Більшість американських виборців підтримують вступ України до НАТО – результати опитування Newsweek

Опитування, проведене 4 квітня Redfield & Wilton Strategies на замовлення Newsweek, за участю 1500 американських респондентів, виявило широку підтримку розширення НАТО через вступ України та збільшення участі США в альянсі, попри заклики зосередитись на Азіатсько-Тихоокеанському регіоні через протистояння з Китаєм. Про це повідомляє дослідницько-аналітична ініціатива InfoLight.UA.

Більшість опитаних американців підтримали бажання України приєднатися до НАТО, 30% рішуче підтримали, а 25% висловили просту підтримку. Тільки кожен десятий був проти або рішуче проти (по 5%), 26% залишалися байдужими, а 7% не мали відповіді.

Респонденти повідомили, що захист України має важливе значення для американських національних інтересів, 27% повністю погоджуються з цим та 29% просто погоджуються. Не погодилися 22% респондентів, 7% проти, 5% рішуче проти, а 9% не мали відповіді.

Українські лідери бачать статтю 5 НАТО про колективну оборону як єдиний захист від російської агресії. Ця позиція має широку підтримку українських виборців, а бажання приєднатися до альянсу закріплене в українській Конституції.

Довший час Києву відмовляли навіть у Плані дій щодо членства в НАТО через страх спровокувати помсту з боку президента росії володимира путіна. Після 2014 року метою було уникнути прямого конфлікту з російськими військами та місцевими ставлениками, які окупували Крим і частину східної України.

Повномасштабне вторгнення росії знову актуалізувало питання членства України в НАТО, хоча вважається малоймовірним, що члени альянсу погодяться прийняти Київ, поки країна перебуває у стані війни з росією. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна колись приєднається до блоку, але наголосив, що це «довгострокова» пропозиція.

Джеймс Роджерс, співзасновник і директор з досліджень у Раді з геостратегії Великобританії, сказав Newsweek, що «абсолютна більшість на користь розширення НАТО до України» особливо помітна в контексті політичних дебатів навколо цієї пропозиції.

Залишити відповідь