Середа, 26 Червня, 2024
Інформаційний фронтПолітикаРозслідування

Як працює російська пропаганда на прикладі публікації “внутрішніх рейтингів довіри” в The Economist

28 листопада видання The Economist опублікувало статтю під назвою “Russia is poised to take advantage of political splits in Ukraine” (“Росія готова скористатися політичними розколами в Україні”). У матеріалі йдеться про “тріщини” між військовим і політичним керівництвом країни та стверджується, що стосунки між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним нібито стали “жахливими”.

Як пропагандисти використали скандальну статтю The Economist

Команді Дослідницько-аналітичною групи INFOlight.ua завдяки системі моніторингу на базі штучного інтелекту вдалося встановити, що в Україні статтю було вперше опубліковано в перекладі журналістом Юрієм Ніколовим о 22:50. До статті журналіст додав власні коментарі та оцінки.

Скриншот: infolight.in.ua

Вже о 23:03 публікацію Ніколова поширив колишній урядовець Володимир Омелян, а о 23:38 свою версію статті опублікували на проросійському Телеграм-каналі “Политика страны”.

Скриншот: infolight.in.ua

За даними INFOlight.ua, від цих двох джерел пішло подальше поширення.

Відбувалося поширення як у Фейсбук, переважно з посиланням на Юрія Ніколова, так і в проросійських Телеграм-каналах.

Поширення наративу в проросійських Телеграм-каналах

Окремо українською мовою текст “Политики страны” поширив блогер-втікач Мирослав Олешко, якого СБУ оголосила в розшук.

Скриншот: infolight.in.ua

Станом на ранок 29 листопада наратив про “жахливі” стосунки Зеленського та Залужного активно поширювали російські Телеграм-канали.

Скриншот: infolight.in.ua

О 9:50 29 листопада в проросійському Телеграм-каналі “ЗеРада” опубліковали ще одну “соціологію” з посиланням на USAID:

У нас опинилася закрита листопадова соціологія, яку на замовлення американців (USAID) проводили в Україні. Там дуже цікава анкета (формулювання запитань), що відкриває задум цілей дослідження.

Скриншот: infolight.in.ua

В подальшому ці два джерела поширювалися окремо і разом серед проросійських джерел.

Отруєння дружини Буданова та пропаганда РФ

До цього також додали “аналітику”, в якій отруєння дружини Кирила Буданова пояснювалося як засіб “зміщення акцентів” та “виграш часу”, в зв’язку з “провалом ЗСУ” та “падінням рейтингів”.

Скриншот: infolight.in.ua

В іншому проросійському Телеграм-каналі запустили наратив, що публікація в The Economist – це “черговий крок Заходу щоб прибрати Зеленського та поставити на його місце Залужного або Буданова”

Скриншот: infolight.in.ua
Дослідження “Як працює російська пропаганда на прикладі публікації “внутрішніх рейтингів довіри” в авторитетних закордонних ЗМІ”, проведене Дослідницько-аналітичною групою INFOlight.ua (спільний проєкт ГО Фонд сприяння демократії та Фонду Ганнса Зайделя в Україні)

Залишити відповідь