Вівторок, 30 Квітня, 2024
АналітикаВійнаРуzкій мір

Росія з початку року випустила по Україні майже тисячу ракет, 2 800 дронів і 7 тис. керованих авіаційних бомб, – Кислиця

Від початку 2024 року Росія запустила по українських містах та селах майже тисячу ракет. Для атак загарбники також застосували без малого три тисячі дронів-камікадзе і близько семи тисяч керованих авіаційних бомб.

І лише 3% цього озброєння уразили військові цілі, решту країна-терористка спрямувала на цивільну інфраструктуру. Про це під час засідання Ради безпеки ООН 11 квітня заявив постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця, пише “Суспільне”, передає OBOZ.UA.

Росія з особливою жорстокістю тероризує цивільне населення України. За неповних чотири місяці 2024 року ворог атакував Україну тисячами ракет, дронів-камікадзе та КАБів.

“Загальна вибухова потужність комбінованих авіаударів по Україні за цей період перевищує 9 кілотонн. Лише 3% російських ракет, безпілотників і керованих бомб вразили військові цілі, тоді як 97% вразили цивільну інфраструктуру. Після березневої атаки було знищено 80% усіх теплових електростанцій”, – наголосив Кислиця.

Дипломат зауважив: руйнування українських міст та вбивства цивільних українців Росія традиційно називає “визволенням братнього народу”, однак у 2024 році навіть у російських пропагандистів виникли труднощі з тим, як пояснювати подібні дії “визволителів”.

“Їм (пропагандистам РФ. – Ред.) було важко повторювати брехливу мантру про бомбардування Донбасу протягом 8 років, як приводу для війни на тлі того, що російська армія протягом 2 років наполегливо знищувала все нові й нові міста і села Донбасу. Крім того, надзвичайно важко було уявити, що Росія бореться з неонацизмом, копіюючи всі моделі поведінки нацистського рейху”, – наголосив Кислиця.

Дипломат підкреслив, що режими кремлівського диктатора Володимира Путіна та його німецького натхненника Адольфа Гітлера, можливо, й “не є однояйцевими близнюками”. Однак обидва “мають однакову токсичну ДНК”.

“80 років тому майже ціле життя, витрачене на умиротворення, призвело до Другої світової війни. Спроби умиротворення нового агресора, які ми спостерігали з 2014-го по 2022 роки, призвели до повномасштабної війни на європейському континенті. Уроки історії мають бути засвоєні. Якби Рада безпеки ООН існувала під час Другої світової війни, чи сиділи б її члени за одним столом з нацистами, коли вони руйнували європейські міста і відправляли тисячі людей до концтаборів, а ми зараз сидимо з сучасними їхніми наступнниками”, — резюмував Кислиця.

Нагадаємо, уночі та вранці 11 квітня російські війська атакували об’єкти енергетики на Харківщині, Запоріжжі та Львівщині.

Так, у Харкові наразі не працюють дві ТЕЦ і трансформаторна підстанція, у місті запроваджено графіки відключень електроенергії, частину облцентру досі знеструмлено. Тим часом в області з трьох районів примусово евакуюють родини з дітьми.

На Львівщині ж під ударом були об’єкт газорозподільчої інфраструктури та електропідстанція.

Також Росії вдалося повністю зруйнувати Трипільську ТЕС на Київщині. По ній РФ ударила найновішими ракетами Х-69, експерти назвали їх “гіршими за “Кинджал”, адже ці ракети здатні летіти на наднизькій висоті у 20 м, що робить їх виявлення та знищення надскладним завданням. Перед тим, як уразити Трипільську ТЕС, згадана ракета пролетіла близько 400 км – більше, аніж максимальна дальність цих ракет, про яку було відомо раніше.

Загалом під час відбиття чергової масованої комбінованої атаки ворога, сили ППО збили 18 ракет і 39 дронів із 82 ударних засобів, якими РФ атакувала Україну.