Субота, 29 Червня, 2024
Аналітика

Консерваторам у Британії прогнозують розгромну поразку на парламентських виборах

Лейбористська партія Великої Британії може отримати майже 500 місць у Палаті громад за підсумками дострокових виборів 4 липня, тоді як консерватори, які нині перебувають при владі, втратять майже всі мандати.

Про це свідчить дослідження аналітичного центру Electoral Calculus, повідомляє “Європейська правда”.

Опитування охопило понад 10 тисяч людей і враховує виборчу систему Британії, в якій усіх 650 депутатів обирають за одномандатними мажоритарними округами – тому загальнонаціональні опитування неточно відображають розподіл місць у парламенті.

Згідно з аналізом, Лейбористська партія може отримати від 476 до 493 місць, що забезпечує їй комфортну переважну більшість у 300 голосів у Палаті громад. Ця перемога буде навіть більшою, ніж у Тоні Блера у 1997 році – коли лейбористи мали 419 мандатів – і стане рекордною за британську історію.

Натомість консерватори, які нині мають більшість у 345 мандатів, ризикують опуститись до 66-72 місць, що може стати найгіршою поразкою партії на виборах в її історії.

У Electoral Calculus також визначили, що більшість міністрів чинного уряду Британії – зокрема міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі та міністр оборони Грант Шаппс – ризикують не пройти до парламенту. Прем’єр Ріші Сунак же зберігає перевагу лише у три відсоткові пункти над кандидатом-лейбористом.

Інша опозиційна партія – Ліберал-демократична – у цьому прогнозі може отримати від 39 до 59 місць і стати третьою за величиною партією в Палаті громад. Натомість євроскептична права партія Reform UK, попри відносно високий загальнонаціональний рейтинг, за прогнозом, не отримає жодного мандата.

Як висновує Electoral Calculus, у разі справдження прогнозів лейбористи, ймовірно, перебуватимуть при владі щонайменше десять років, оскільки жодна партія з такою величезною більшістю не програвала наступних виборів.

У травні британський прем’єр Ріші Сунак оголосив про дострокові парламентські вибори, які відбудуться 4 липня. Це сталось на тлі опитувань, згідно з якими Лейбористська партія збільшила свою перевагу над консерваторами на 30 відсоткових пунктів.