Середа, 26 Червня, 2024
Економіка

Підвищення тарифу на світло, курсу долара і перерахунок пенсій: які зміни чекають на українців у червні

В Україні у червні почне діяти новий тариф на електроенергію, заднім числом проведуть перерахунок пенсій. Крім того, можливе подорожчання долара до рівня 41 грн/$. Також Нацбанк може остаточно ухвалити рішення про обмеження переказів із картки на картку, OBOZ.UA.

Кому перерахують пенсії

Пенсії в Україні у червні перерахують лише одній категорії – тим, хто працює на заслуженому відпочинку і за час цієї роботи вже встиг набути 24 місяці додаткового стажу. Тобто якщо вам порахували пенсію і ви продовжили працювати, щомісячно ваш стаж збільшується. І через два роки пенсію мають перерахувати вже з новим, збільшеним стажем.

Важлива умова: 24 місяці додаткового стажу мають бути станом на квітень. Поки в ПФУ не повідомляють, скільки українців отримають надбавку до пенсії. Однак всього в Україні працюють 2,7 млн пенсіонерів. Лише частина з них вже має 24 місяці додаткового стажу.

Цікава особливість перерахунку: його проводять заднім числом. Тобто пенсію підвищують з квітня, але починають виплачувати по-новому тільки з червня. Це відбувається через затримку статистичних даних. ПФУ тільки наприкінці травня отримує дані за квітень.

У червні виплатять вже підвищену пенсію, а також компенсують надбавку за квітень та травень. Наприклад, якщо у вас було 35 років стажу і ваш розрахунковий розмір пенсії складав 7 тис. грн, то після підвищення ваша пенсія буде 7,4 тис. грн. Також ви отримаєте ще додатково 800 грн за квітень і травень. Якщо ваша пенсія з 35 роками стажу становить 10 тис. грн, то після підвищення ви одержите вже 10 тис. 571 грн. Ще 1142 грн ви отримаєте за травень та квітень.

Що буде з тарифами

Чи не найбільш резонансна новина – підвищення тарифу на електроенергію. Кабмін мав ухвалити рішення ще 30 травня, однак після тривалих дискусій в останній момент проєкт постанови переписали. Тариф підняли з 2,64 до 4,32 грн грн за кВт*год. Без диференціації, тобто незважаючи на обсяг споживання (перший варіант передбачав можливість залишити чинний тариф для тих, хто споживає до 100 кВт*год на місяць).

Отже, з 1 червня суми в платіжках зростуть так:

  • у разі споживання 100 кВт*год щомісячно треба буде платити 432 грн замість 264 грн (сума зросте на 168 грн).
  • у середньому українська родина буде платити на 282,24 грн у місяць більше (725,76 грн замість 445,52 грн з урахуванням середнього по країні споживання у 168 кВт*год);
  • у разі споживання 300 кВт*год доведеться платити 1296 грн на місяць (було 792 грн, платіжка зросте на 504 грн).

Підвищення тарифів має збільшити надходження у бюджети “Енергоатому” та “Укргідроенерго”. Кошти витратять, зокрема, на відновлення після російських атак. При цьому на графіки відключення електроенергії розмір тарифів жодним чином не може вплинути. На відновлення потрібні мільярди доларів і близько двох років.

Також підвищення тарифів має вплинути і на те, скільки електроенергії витрачають українці. Адже значно зросте вартість використання всієї техніки. Наприклад:

  • використання кондиціонера по три години щоденно (70 кВт*год) – з 184,8 до 302,4 грн;
  • комп’ютер або ноутбук (5 годин на день – до 81 кВт*год на місяць) – з 213,84 до 349,9 грн;
  • холодильник (цілодобово –до 38,4 кВт*год) – з 101,3 до 165,8 грн;
  • телевізор (5 годин на день – до 30 кВт*год на місяць) – з 79,2 до 129,6 грн;
  • пральна машинка (двічі на тиждень по годині – до 25 кВт*год на місяць) – з 66 до 108 грн;
  • електричний чайник (годину на тиждень – до 22 кВт*год) – з 58,08 до 95,04 грн;
  • мікрохвильова піч (година на тиждень – до 11 кВт*год) – з 29,04 до 47,52 грн;
  • фен (година на тиждень – до 5,5 кВт*год) – з 14,52 до 23,76 грн;
  • праска (година на тиждень – 6 кВт*год) – з 15,84 до 25,92 грн;.

Як зміниться курс долара

Значних змін на ринку валют у червні очікувати не варто. Як розповів OBOZ.UA начальник департаменту казначейства одного з банків Тарас Лєсовий: загальна ситуація на валютному ринку залишатиметься контрольованою.

Вартість долара перебуватиме в межах 40-41 грн, причому як у банках, так і в обмінниках. Навіть якщо курсові показники “проб’ють” закладений у бюджеті середньорічний курс 40,7 грн/долар, “то за певних економічних умов курсові показники надалі можуть дещо знизитися”.

“У червні на ринку діятиме режим керованої гнучкості, що гарантує часті й різноспрямовані курсові зміни, однак вони не будуть надмірними. До того ж ми припускаємо, що різновекторність на валютному ринку може тривати за аналогією травня: коли період зростання тривав протягом 3-4 днів, а потім змінювався протилежним спадним напрямом і навпаки”, – розповів банкір.

На які ще зміни чекати

У червні в Україні можуть також переглянути ставки податків (детальніше про це читайте незабаром на OBOZ.UA), а також ввести ліміти для переказів з картки на картку. Щодо останнього рішення – його офіційно обговорюють представники Нацбанку, приймаючи різні зауваження та пропозиції.

Зараз немає обмежень щодо суми та кількості переказів з картки на картку на рівні загальних правил. Кожен банк, якщо бачить у цьому необхідність, сам ухвалює рішення щодо обмежень. Наприклад, “Приват” дозволяє робити до 200 переказів на загальну суму в 1 млн грн на місяць. НБУ пропонує ввести обмеження в розмірі 30 переказів на загальну суму в 100 тис. грн на місяць.

Крім того, співрозмовники OBOZ.UA в уряді розповідають про план підвищити основні податки. Рішення наступного місяця можуть лише озвучити, але його ухвалення займе певний час. Підвищення може становити 2-3% для ПДВ та 3,5% для військового збору. Тобто замість 1,5% військового збору доведеться платити 5%.