Субота, 20 Квітня, 2024
Економіка

На Кіпрі знайшли третє за величиною у світі родовище газу

Влада країни хоче за допомогою родовища налагодити співпрацю з країнами Східного Середземноморʼя

Американська компанія ExxonMobil виявила на Кіпрі велике родовище природного газу, обсяг запасів якого оцінюється в $30-40 млрд, передає Euronews.

Родовище розташоване в 10-му блоці на шельфі виключної економічної зони Кіпру, його виявили під час буріння свердловини Glaucus-1.

Це третє за розмірами в світі знайдене родовище за останні два роки.

«Ми вважаємо, що які б відкриття ми не зробили в країні, це – корінні  ресурси ЄС, і ми будемо продовжувати прокладати коридор природного газу від Східного Середземномор’я до європейських ринків», – заявив міністр енергетики Кіпру Йоргос Лаккотріпіс.

Кіпр заявляє, що розробка цього родовища стане спробою налагодити співпрацю в регіоні у відповідь на намагання Туреччини підняти рівень напруженості.

«Буквально кілька тижнів тому ми запустили східносередземноморський газовий форум. Серед його учасників – не тільки Кіпр і Греція, а й Італія, Йорданія, Ізраїль, Єгипет і Палестинська автономія. Ми сподіваємося, що зможемо розширити нашу співпрацю, щоб приступити до розробки загальної інфраструктури та зробити Східний регіон Середземномор’я конкурентним регіоном на міжнародних ринках нафти і газу», – додав Лаккотріпіс.

Дві європейські компанії, італійська ENI і французька Total планують пробурити 5 свердловин у виключній економічній зоні Кіпру до кінця року.

Віце-президент ExxonMobil також підтвердив інтерес компанії в розробці і в інших районах виключної економічної зони країни, а це може означати, що Кіпр зайняв своє місце на енергетичній карті світу, зазначає Euronews.

1 коментар

  • У всьому світі країни роблять якісь прориви у економіці, тільки в Україні за 27 років ВСІ ВЛАДИ робили одне , – знищували промисловість і досягли у цьому такого “успіху”, що у 1991 році країна була у першій десятці країн за рівнем економічного розвитку і потенціалу, а зараз є ОДНІЄЮ З НАЙБІДНІШИХ КРАЇН СВІТУ ! А те, що зробили за п’ять останніх років оті порошенки, гройсмани, ляшки, парубії , луценки, гладковські, бойки, льовочкіни, клички, сюмари, пашинські, чорноволи, дейдеї, матіоси, та інша наволоч, що припливла до корита на крові Небесної сотні , можна охарактеризувати одним словом , – ГЕНОЦИД !!! А всю ту “братію” можна охарактеризувати також однім словом – ЛЮДОЖЕРИ !!!

Залишити відповідь