Четвер, 20 Червня, 2024
Жертви війниНа росіїУкраїна

Як РПЦ навертає депортованих українських дітей 

Як росіянська православна церква, яку підтримує кремль, русифікує та знищує ідентичність вивезених з України дітей, розповідають у своєму спільному розслідуванні російський опозиційний студентський журнал DOXA та видання із відкритим кодом Kidmapping. Про це розслідування повідомляється також у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як пише DOXA, з перших же днів повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року росіянські чиновники депортували дітей із дитячих будинків та інтернатів окупованої Донецької області до Ростовської області рф. Там їх відвідав митрополит Ростовський і Новочеркаський Меркурій (Ігор Іванов), який розповідав їм про РПЦ і підштовхував до думки про хрещення в РПЦ, передає ЗІФ.

До хрещення вивезених дітей у РПЦ закликали і священники цієї церкви. Вони також заохочували маленьких українців вступати до різноманітних «військово-патріотичних» молодіжних організацій у росії.

А щоб заохотити проросійські настрої та відрізати дітей від української ідентичності, священнослужителі РПЦ та пов’язані з нею чиновники проводили різноманітні «військово-патріотичні» заходи серед депортованих дітей із Донецької та Луганської областей. Це відбувалося здебільшого у церковних притулках Воронезької області, де  оселили більшість маленьких українців.

Раніше ISW оцінював, що РПЦ відіграє важливу роль у втіленні кремлівського плану окупації України. І це, схоже, поширюється на російські зусилля з русифікації депортованих українських дітей, які проживають у росії. Призначена кремлем уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, проти якої Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт через її роль у сприянні депортації українських дітей, заміжня за священиком РПЦ. Львова-Бєлова та її чоловік самі усиновили депортовану українську дитину з Маріуполя, підкреслюючи особисту причетність РПЦ та інших чиновників кремля до депортації українських дітей.

ISW продовжує оцінювати, що депортація українських дітей з наміром знищити їхню українську ідентичність через такі русифікаційні проекти є порушенням Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього, яка забороняє «примусове переміщення дітей групу іншою групою» на тій підставі, що це акт геноциду.