Четвер, 20 Червня, 2024
АналітикаПолітика

81% опитаних вважають, що Садовий має піти з посади: 23% з них, хочуть, щоб він це зробив якнайшвидше  

Соціологічна група «Рейтинг»  провела нове велике муніципальне опитування для Міжнародного республіканського інституту (IRI), результати котрого засвідчили, що 81% львів`ян вважають, що міський голова Львова Андрій Садовий має добути свій термін і піти з посади, передає ЗІФ.

Зокрема, варіант «Наш мер повинен допрацювати свій термін і на наступних виборах потрібно обрати іншу людину» обрало 58% опитаних мешканців Львова, а  варіант «Наш мер повинен якнайшвидше піти з посади» підтримало 23% містян.

Водночас тільки 14% мешканців міста вважають, що «нашого мера потрібно переобрати ще й на наступний термін».

«Депутати міської ради повинні допрацювати свій термін та мають бути заміненими іншими на наступних виборах», – таку пропозицію підтримують 51% львів`ян, а 20% за те, щоб депутатів Львівської міської ради якнайшвидше усунути від влади.

Також респондентам було запропонували обрати з 11 характеристик-слів три слова, які найкраще описують органи місцевого самоврядування. Отже, мешканці Львова обрали такі прикметники до своєї місцевої влади:  «корумпована» – 44%, найвищий рейтинг, а далі: «непрозора» – 38%, «кумівство» – 33%, «байдужа» – 26%. Слово «відповідальна» обрали тільки 10% опитаних.

«Самозбагачення є ключовим фактором у прийнятті рішень депутатами місцевих рад» –  з таким твердженням повністю погодився 31% від опитаних,   львів`ян, 41% відповів –  «скоріше погоджуюсь».

На запитання «Наскільки Ви схвалюєте чи не схвалюєте діяльність обласної державної військової адміністрації?»  26% мешканців області відповіли «швидше не схвалюю»,  17% – «зовсім не схвалюю».  Натомість «цілком схвалюю» набрало 3%, «швидше схвалюю» – 27%.  

Воднораз було таке питання «Протягом останніх двох років як часто, якщо були такі випадки, Вам чи Вашим знайомим доводилось (були змушені чи по добрій волі) робити подарунок, давати чи платити хабар представникам місцевої влади для отримання від них якоїсь послуги чи документу?»: 82% мешканців Львова відповіли – ніколи.

Додамо, що в офіційному прес-релізі дослідження сказано: «Нове муніципальне опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI), яке провела Соціологічна група «Рейтинг», показує високу зацікавленість у тому, як місцеві посадовці будуть займатись відбудовою країни після закінчення війни, низький рівень корупції на місцевому рівні та продовження стійкої підтримки членства в ЄС та НАТО.

«Це опитування демонструє, що місцеві органи влади та мери реагують на потреби своїх громадян в умовах надзвичайної воєнної ситуації. Мери та інші місцеві посадовці відіграватимуть важливу роль у побудові майбутнього України», – сказав Стівен Нікс, директор IRI у Євразії.

Українці вважають, що у процесі післявоєнної відбудови рішення повинні приймати мери та міські ради. Опитування у всіх містах показало, що громадяни зацікавлені в інформації щодо того, скільки коштів отримала місцева влада на реконструкцію та як вони були використані, зокрема рівень зацікавленості коливається від 76% до 56%.

Хоча корупція залишається проблемним питанням для українців, переважна більшість громадян у всіх областях (79%-93%) заявили, що не стикалися з корупцією при отриманні послуг у місті.

«Різке зниження кількості тих, хто стикався з корупцією на місцевому рівні, є важливим результатом для України. Це свідчить про роботу, яку провели місцеві органи влади, щоби побороти корупцію та зосередитись на потребах своїх виборців», – сказав Нікс.

Як і в попередньому муніципальному опитуванні IRI, українці продовжують прагнути вступу до ЄС і НАТО. Підтримка членства в ЄС коливається від 91% до 72% серед мешканців міст, які не знаходяться на передовій війни. Підтримка членства в НАТО коливається від 87% до 64% серед тієї ж групи.

«Українці вважають, що тісніші зв’язки з ЄС і НАТО відповідають їхнім інтересам, як показало наше опитування», – сказав Нікс”.

Довідка.

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).