Понеділок, 24 Червня, 2024
ПліткиСуспільство

Арестович почав експорт “зради” на польський інформаційний простір

За твердженнями Олексія Арестовича, які він озвучив в ефірі YouTube-каналу Юрія Романенка, “переговори між провідними державами — США, Китаєм, Францією та Росією — зайшли в глухий кут. Відсутність консенсусу та взаємних гарантій унеможливлює досягнення довготривалої угоди, а перспектива припинення бойових дій залишається невизначеною”.

Звертаємо увагу — Україну як суб’єкта переговорів не згадано, хоча про формулу “нічого про Україну без України” говорилося не один раз. І немає підстав для сумнівів в цьому.

Проте важливо інше: ці наративи транслюються польською мовою на польську аудиторію. Використовуючи генеративні нейромережі, на російськомовне оригінальне відео накладається озвучка польською, при цьому з голосами, ідентичними оригіналу (зараз це нескладно, той таки сервіс ElevenLabs легко впорається з цим завданням). Оскільки польський слухач не може це легко відрізнити, це сприймається як відео, зроблене спеціально для Польщі.

І, зрештою, логічне питання: а яка мета? Для чого стільки зусиль? Можливо відповідь в наступному абзаці опису до відео:
“Ключовим питанням, яке блокує прогрес у переговорах, є позиція українського президента Володимира Зеленського. Як зазначає Арестович, Росія вимагає, щоб саме він підписав будь-яку угоду, що є неприйнятним для України. Водночас Росія ставить під сумнів легітимність Зеленського, вимагаючи гарантій, що майбутня угода не буде підірвана новим президентом США.”

Можливо саме думку про нелегітимність української влади та її ж небажання йти на поступки заради миру і має доносити полякам ця інформаційна спецоперація? Бо майже мільйон українців Польщі — це серйозний тиск на ресурси цієї країни.

В будь-якому випадку реальність наступна: Україна та її президент прагнуть миру. Володимир Зеленський та його команда неодноразово заявляли про готовність до мирних переговорів за умови, що вони будуть справедливими й не суперечитимуть суверенітету та територіальній цілісності України​. Найближчим часом планується саміт у Швейцарії, де будуть обговорюватися подальші кроки щодо врегулювання конфлікту. Це свідчить про міжнародні зусилля щодо досягнення миру​.

А російська пропаганда, навіть загорнута в обгортку згенерованого нейромережею польського голосу Арестовича — лишається російською пропагандою. Будь обережні та повідомте своїх польських друзів.

Джерело: Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA