Вівторок, 23 Квітня, 2024
АвторськеСуспільство

Проклятого митрополитом диякона позбавили права священнослужіння, а він колядує і має намір далі служити Богу

Скромний сільський протодиякон напередодні Різдва отримав подарунок від найвищого духовенства, яким пишається. Віктора Мартиненка з Волині прирівняли з Високопреосвященними митрополитами Симеоном та Олександром Драбинком – як і їм, йому заборонили проводити священнослужіння за те, що мав поїздку в Анталію, де спільно молився з кліриками Вселенського Патріархату.

«Відрадно, що отримав покарання не за якісь моральні чи канонічні злочини, а за служіння Божественної Євхаристії», – написав на своїй сторінці у Фейсбук отець Віктор.

Указ про заборону священнослужіння вийшов третього січня, про що диякона Успенського монастиря в Низкиничах повідомили телефоном. І тільки через п’ять днів наполегливих прохань вручити чи хоча б озвучити указ, Віктор Мартиненко знайшов відповідне повідомлення на офіційному сайті Володимир-Волинської єпархії.

Рішенням церковного суду в єпархіальному управлінні під головуванням керуючого єпархією митрополита Володимира, за грубе порушення присяги священнослужителя, свідоме невиконання церковного послуху та неодноразове порушення священицької дисципліни Віктору Мартиненку заборонено у служінні без права причастя Святих Христових Таїнств, – сказано на сайті.

Раніше отець Віктор був прес-секретарем Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП, але через відкриту критику настоятеля Києво-Печерської Лаври митрополита Павла, змушений залишити посаду в єпархії.

В січні 2014 року на урочистому молебні з нагоди Дня Соборності України, митрополит Павло у своїй промові прирівняв екс-президента Віктора Януковича до Ісуса Христа та запевнив у підтримці всією Церквою. Отець Віктор звернувся до владики Павла, опублікувавши допис у Фейсбуці: «Владико Павел! Будь-ласка не говоріть від лиця усієї Церкви. Ми розуміємо, що у вас спільні фінансові інтереси. Просто станьте і у черговий раз на камери поцілуйте їх у сраку, а від усіх не треба!»

Увечері того ж дня Віктор Мартиненко мав телефонну розмову з митрополитом Павлом, який завершив бесіду словами: «Будь ти проклятий во ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь!»

Попри те, отець Віктор продовжив служіння у монастирі, де й планує залишатися надалі.

«Планую колядувати, святкувати Різдво Христове. А там буде видно. Звичайно, я буду служити Богу, як і служив років 15 до цього. Якщо монастир перейде в Українську церкву, Помісну, канонічну – залишуся там, ні то ні.

 У тих, хто не хоче відпустити, починається істерика. Бачите, що вони роблять не смішні, а вже страшні речі.  Я тиждень просив передати мені указ. А його боялися навіть озвучити і тільки вчора пізно увечері прочитав на сайті, що я відлучений від причастя.

Є три ступеня покарання для священнослужителя: заборона в служінні, друга – зняття сану і третя – відлучення від причастя як мирянина. А мене зразу відлучили від причастя. Ще й з помилкою. На сайті вказано від Христових Таїнств, тоді як треба писати Таєн. Тому я думаю, що цей указ складався не в церковній конторі, а в  офісі депутата Новінського. Бо ж ми знаємо, хто керує УПЦ МП.  До того ж – це другий клас семінарії, або перша засада Римського права – не можна карати двічі за єдине. Мене покарали двічі. Отже я на правильному шляху», – прокоментував інцидент Віктор Мартиненко.

Нагадаємо, в соборі Святої Софії в Києві відбулася різдвяна літургія, на якій представили Томос.

1 коментар

  • Отче Вікторе,я і моя сім’я щиро за Вас вболіваєм,надіємось,що в подальшому з Вас будуть брати приклад і інші священники на Волині.Першим завжди важко,але тільки так ми переможемо врага-супостата,який душить наш народ і через Московську церкву зокрема.

Залишити відповідь