Середа, 26 Червня, 2024
На росії

Петербурзький підлабузницький форум: дорого і безсенсовно

Наприкінці минулого тижня на московії відбувся традиційний ярмарок марнославства під кодовою назвою «Петербурзький міжнародний економічний форум». Щоразу це дійство роблять ще помпезнішим, хоча насправді воно має одну-єдину мету: продемонструвати, що у них на болотах усе чудесно. Але цьогорічний форум обгавкали навіть рашистські «воєнкори», передає ЗІФ.

Як завше, пропагандистські рашаЗМІ забиті хвалькуватими реляціями про десятки тисяч представників із сотень країн світу, сотні укладених угод на трильйони рублів. Щоправда, майже всі контракти укладались… між суб’єктами рф. Та й звітувати про виконання попередніх не заведено, тож недаремно й самі росіянці не надто вірять у виконання всіх підписаних домовленостей.

Міжнародну статусність цього економічного фестивалю цьогоріч забезпечували президенти Зімбабве Емерсон Манангагва та Болівії Луїс Арсе. Тому що всім іншим очільникам держав бункерний дід з його недокраїною давно не цікаві.

Ну і ще таліби вже досить регулярно приїздять до Петербурга. Їх зустрічають як дорогих гостей, і москва вже збирається з ними тісно дружити – для цього навіть хоче викреслити «Талібан» зі свого списку терористів. Як то кажуть, свій до свого…

ЗНАЙШЛИ ЧИМ ВИХВАЛЯТИСЯ

Переповідати виступи росіянських можновладців немає сенсу: під девізом «швидше, вище, сильніше» вони переважно розхвалювали міць та успіхи власної економіки. Щоправда, найбільш помірковані представники держкорпорацій обережно вказували на те, що московія підійшла до межі (за їхньою версією – зростання): мовляв, як ніколи низьке безробіття, відчутне зростання зарплат і… кредитів. І далі росіянцям доведеться вирішувати проблеми дефіциту кадрів та доступу до технологій. Але вони не сумують, а вірять у те, що їх «врятує штучний інтелект», як заявив один із віцепрем’єрів. Щоправда, він не уточнив, чи йдеться вже про ШІ на чолі московії, чи ще десь…

Ще одним свідченням, що попри назву, саме економіки на цьому ярмарку було небагато, стала одна з головних дискусій – її тема «Час жити на росії». Там позбирали різноманітних втікачів (які не хотіли відповідати за свою співпрацю з рф проти власних держав) та переселенців з інших країн, і цілком серйозно обговорювали «смерть» європейських держав, «деградацію» Заходу та переваги життя в рф, яка стала «хранителем колись західних, а тепер просто загальнолюдських цінностей».

Зокрема, там були присутні колишній депутат Бундестагу від проросійської правої партії «Альтернатива для Німеччини», колишня очільниця МЗС Австрії, до якої на весілля приїздив ліліпутін – Карін Кнайсль. Вона ще й встигла дати інтерв’ю рашапропагандистам про плани Заходу розділити рф на частини («балканізація»), про які вона нібито краєм вуха чула ще до 2022 року. А також голова ради директорів годинникового заводу «Ракета», родом з Нової Зеландії – напрочуд символічно, що саме під його орудою цей завод запустив у виробництво модель «російський код», у якій механізм працює у зворотному напрямку…

Цю кунсткамеру ще й яскраво доповнила колишня помічниця Байдена часів його сенаторства, якого вона раніше встигла звинуватити у домаганнях, а тепер розповідала про «фашизацію режиму Байдена».

ІРЖАВИЙ «ЦВЯХ ПРОГРАМИ»

Як і в усіх виступах останнім часом, ліліпутін (чи його двійник – не надто важливо) учергове розповідав лякалки про удари по інших країнах – за надмірну підтримку України. Рашапропагандисти «нарізали» новин із реакції іноземних медіа на ці просторікування у своєму стилі: переповіли тільки те, що їм вигідно.

Наприклад, зазначили, що німецьке видання Der Spiegel назвало ПМЕФ «дивним заходом» для країни, чия економіка перейшла на воєнні рейки. Далі була згадка, що, мовляв, попри санкції «рашаекономіка стійка як ніколи». Але вони «забули» додати наступне твердження видання: що найважливіший меседж цього форуму був спрямований на власне населення – лідер кремля поклявся розширити воєнну економіку країни.

УСІХ ДІСТАЛИ

Загалом, низку поставлених перед ним завдань черговий петербурзький форум виконав (демонстрація достатку, впевненість, видимість розвитку і авторитетності, рф – «хранитель цінностей» і т.ін.). А більше нічого від вітрини не вимагається.

Несподівано різко зреагували на ПМЕФ рашистські «z-блогери». Дехто з них навіть насмілився обізвати цей захід «бенкетом під час чуми» та покритикував за «випинання розкоші» і величезні витрати. Але тут в будь-якому разі переважить думка кремлівського карлика – а той просто сяяв на тлі президентів Болівії та Зімбабве. «Як цар сказав – так і буде» – головний принцип московії, а чернь собі нехай бухтить.

«ПМЕФ – це чемпіонат із лизоблюдства і підлабузництва. Відзначилися у цих дисциплінах усі, хоча явний лідер не вималювався», – найточніша характеристика, яку дав цьому балагану російський журналіст Олександр Нєвзоров у своєму ТГ-каналі.