Четвер, 27 Червня, 2024
АналітикаПодіїСвіт

Чому В’єтнам не погидував прийняти убивцю путіна

Президент росії володимир путін прибув до столиці В’єтнаму Ханоя у середу (19 червня) одразу після зустрічі в Північній Кореї  з колегою Кім Чен Ином, під час якої обидва лідери домовилися про нове стратегічне партнерство, зумовлене потребою Москви в зброї для війни в Україні. путін, якого Захід вважає ізгоєм, прагне зміцнити економічні зв’язки з дружніми країнами та показати, що ізоляція Заходу на нього не впливає, передає ЗІФ.

Про це йдеться статті CNN  під назвою “путін прибуває до В’єтнаму, коли Росія шукає підтримки перед обличчям ізоляції Заходу”, автор Хелена Ріган.

Подаємо переклад: “Керований комуністами В’єтнам виглядає природним вибором з його зовнішньою політикою неприєднання та тісними історичними зв’язками з москвою. До того ж небагато країн можуть успішно приймати лідерів Сполучених Штатів, Китаю та Росії з такою помпою, як В’єтнам.

Дводенний візит путіна до В’єтнаму викликав обурення у Сполучених Штатів, і, як повідомляється, представник посольства США в Ханої розкритикував поїздку, заявивши, що «жодна країна не повинна давати Путіну платформу для просування його агресивної війни та іншим чином дозволяти йому нормалізувати свої звірства», – повідомляє Reuters.

Російський лідер зустрівся з керівництвом В’єтнаму, включаючи генерального секретаря Комуністичної партії Нгуєн Фу Чонга і нового президента То Лама, повідомляє російське державне інформаційне агентство тарс з посиланням на кремль.

путін сказав Ламу в четвер, 20 червня, що «зміцнення всебічного стратегічного партнерства з В’єтнамом завжди є одним із наших пріоритетів», повідомляє тарс.

На початку переговорів з Лемом путін запросив його наступного року на святкування Дня Перемоги в Москві. “Ми будемо раді вітати вас на урочистостях з нагоди 80-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні в Москві”, – цитує путіна тарс.

Подібно до його візиту до Пхеньяна, поїздка путіна до Ханоя може свідчити про поглиблення відносин між двома країнами, оскільки російський лідер прагне заручитися конкретною підтримкою на тлі міжнародних санкцій через його тяжку війну в Україні.

Напередодні візиту путін подякував В’єтнаму за його «збалансовану позицію» щодо війни Росії в Україні в статті для офіційної газети Комуністичної партії В’єтнаму, – повідомляє кремль.

«Ми вдячні нашим в’єтнамським друзям за виважену позицію щодо української кризи та бажання сприяти пошуку практичних шляхів її мирного врегулювання. Все це цілком відповідає духу і характеру наших відносин», – сказав путін.

Посол В’єтнаму в Росії Данг Мінь Коі заявив В’єтнамському інформаційному агентству, що державний візит зміцнить зв’язки між Ханоєм і москвою, а також стане «можливістю для лідерів двох країн обговорити і запропонувати конкретні заходи для активізації двосторонньої торгівлі та економічного співробітництва». Про це повідомляє тарс.

За словами помічника президента росії з питань зовнішньої політики Юрія Ушакова, очікується ухвалення спільної заяви та оголошення про укладання низки угод про співпрацю таких галузях, як-от, «торговельно-економічній, науково-технічній та гуманітарній», – повідомляє тарс.

Москва була основним постачальником зброї до В’єтнаму ще з радянських часів, і аналітики кажуть, що переговори щодо зброї та енергетики можуть бути на порядку денному.

Візит також демонструє зовнішньополітичне балансування В’єтнаму, який, як і у випадку зх Ідією, дозволяє країні підтримувати дружні стосунки з великими державами, що конкурують між собою, включаючи Росію, Сполучені Штати та Китай – життєво важливі торговельні партнери. Минулого року В’єтнам приймав і китайського лідера Сі Цзіньпіна, і президента США Джо Байдена.

Зокрема, результатом поїздки Байдена стало підвищення дипломатичних зв’язків між США та В’єтнамом до «всеосяжного стратегічного партнерства», що стало історичним символом покращення відносин між колишніми ворогами. Дві країни прискорили торгівлю в останні роки, і США нині розглядають підвищення статусу В’єтнаму до країн з ринковою економікою, що дозволить Ханою отримати вигоди від нижчих мит на товари, імпортовані із США.

Тим часом В’єтнам є центром зусиль США щодо протидії зростанню китайського впливу в регіоні та ключовою частиною індо-тихоокеанської стратегії Вашингтона. В’єтнам, у свою чергу, прагне отримати вигоду від американських зусиль щодо диверсифікації ланцюжків поставок за межами Китаю, а також від занепокоєння США щодо нарощування військової сили Китаю в Південно-Китайському морі.

«З погляду В’єтнаму, росія все ще розглядається як важливий партнер із глибокими історичними зв’язками та відіграє важливу роль у політиці оборони та безпеки В’єтнаму», – сказав Ле Хонг Хіп, старший науковий співробітник Програми в’єтнамських досліджень сінгапурського ISEAS – Інституту Юсофа Ішака. 

Але він сказав: «В’єтнам також обережний, щоб його не вважали занадто близьким до росії… США та їхні союзники відіграють значно більшу роль у безпеці та економічному розвитку В’єтнаму».

Хоча В’єтнам ризикує розчарувати США та їхніх союзників, прийнявши путіна, «країна демонструє своїм партнерам, що В’єтнам не пожертвує своїми зв’язками з однією державою лише заради того, щоб виправдати очікування інших», — сказав Ле. «Це не те, щоб стати на якусь сторону. Йдеться про збереження зовнішньої політики диверсифікації та стратегії автономії».

Путіну загрожує ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду (МКС) за причетність до депортації українських дітей до росії. В’єтнам і росія не є членами МКС.

В’єтнам був серед кількох країн Південно-Східної Азії, які утрималися від участі в глобальному саміті щодо України у Швейцарії минулого тижня.

Сподівання Заходу на ізольовану росію, схоже, не виправдовуються, оскільки путін нарощує свої контакти з дружніми країнами та намагається встановити новий глобальний порядок на противагу Заходу.

У травні путін зустрівся з Сі в Пекіні – його символічна перша закордонна поїздка після початку  нового терміну президентства вРосії – де два лідери пообіцяли поглибити своє стратегічне партнерство в протистоянні США.

Нині ж путін відвідує двох сусідів Китаю, що представник національної безпеки США Джон Кірбі назвав «наступом чарівності» після переобрання лідера.

Важливо те, що цього року москва взяла на себе ротаційне головування в економічній групі БРІКС, яку підтримує Китай і Росія, і в жовтні вітатиме країн-членів та спостерігачів у своєму південно-західному місті Казані.